Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Prva tri avion s hadžijama uglavnom iz Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva bezbjedno su sletjela u Medinu. Danas će biti organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, kao i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva. 

Po prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine hadžije putovale su avionom u vlasništvu bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia. 

Rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris prokomentarisao je početak saradnje s domaćim avioprijevoznikom. 

„Izražavamo zadovoljstvo jer imamo priliku angažovati domaću kompaniju. Dobili smo potvrdu slotova i u povratku. Ovo može biti i potvrda naše patriotske opredijeljenosti i mi smo ponosni jer ove godine letimo pod zastavom i imenom naše domovine. Nadamo se da će usluga koju će ponuditi FlyBosnia biti na zavidnom nivou i to bi trebalo predstavljati prvi korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje”, rekao je Halilović. 

Direktor aviokompanije FlyBosnia Tarik Bilalbegović ranije se osvrnuo na tok pregovora o saradnji s Islamskom zajednicom i najavio ugodan let do Medine. 

“Bila je to prirodna saradnja, za očekivati. Dogovori su vođeni na jednostavan način i zaista mi je drago da možemo odgovoriti tom izazovu. Operativno je vrlo teško 1.680 ljudi prevesti s jednog mjesta na drugo u četiri dana. To nije jednostavno. Važno je istaći da će hadžije imati posadu koja razumije kulturološku i vjersku konotaciju putovanja na hadž. Posada će posebnu pažnju obratiti na starije hadžije vodeći računa o svim njihovim potrebama. Avioni su nove generacije i komforni su, Imat će posebno pripremljen obrok i potrudit ćemo se da put do Medine prođe u toplom ambijentu, da se hadžije osjećaju kao kod kuće”, rekao je Bilalbegović. 

Bilalbegović se nada da će organizacija proteći na najbolji način i da će saradnja biti dugoročna i na uzajamno zadovoljstvo. 

Ove godine će avionima kompanije FlyBosnia u 12 organizovanih letova na hadž otputovati ukupno 1.680 vjernika iz Bosne i Hercegovine. 

Previous Mladi Ali Ćeman, vratio se iz Turske i osnovao firmu
Next KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH - evropskih prvaka

You might also like

NAŠI DANI

Ide primirje: Padavine bi trebale postepeno jenjavati

Obilne padavine koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove. Uslijed plavljenja određenih područja otežana je i putna komunikacija. Najveće

NAŠI DANI

Šta su danas Vulin i Lukač radili u gradovima FBiH?

Ministri unutarnjih poslova Srbije i BH. entiteta RS Aleksandar Vulin i Dragan Lukač boravili su danas u Drvaru te s predstavnicima pet povratničkih općina: Bosanskog Petrovca, Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča

NAŠI DANI

‘Za Austriju i mene lično je prioritet da Bosna i Hercegovina dobije istinsku perspektivu pristupanju EU’

Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu važni su u procesu proširenja Evropske unije (EU), rečeno je nakon sastanka ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše s ministricom pravde Republike