Pobjednički Peti korpus bio  respektabilna vojna sila

Pobjednički Peti korpus bio respektabilna vojna sila

-Govoreći o herojstvu najvećih sinova Bosne i Hercegovine, ratni komandant general Atif Dudaković naglasio je kako je Peti korpus veličina o kojoj se i danas piše sa respektom u cijelom svijetu

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH. 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH (Odluka br. 02-111-738/92) formiran je Peti korpus. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana 95” 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8705 vojnika, što je ukupno 10152 čovjeka.

 

Obilježavanje 24. godišnjice formiranja 5. korpusa

-Sjećanje na herojsku borbu u vremenima odbrambeno-oslobodilačkog rata naša je trajna obaveza i od nje ne smijemo odstupiti, poručeno je tokom obilaska i polaganja cvijeća na mezarju Humci.

Nakon intoniranja državne himne i učenja ajeta iz Kur’ana, cvijeće na centralno spomen-obilježje na Humcima položile su brojne delegacije iz društveno-političkog života Unsko-sanskog kantona i općina, te grada Bihaća.

‘Nikada se ne smije zaboraviti ovaj datum i herojstvo boraca Petog korpusa Armije RBiH, zahvaljujući kojima danas imamo međunarodno priznatu i suverenu zemlju’ – poručio je general Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa.

Cvijeće su položile i delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Premijer Husein Rošić je kazao da je 21. oktobar jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno i na Rimokatoličkom groblju ‘Križ-Žegar’.5-_korpus_armije_rbih_logo-svg

Delegacije su se potom uputile u vojnu bazu ‘Adil Bešić’, gdje je general Dudaković na svečanom prijemu održao prigodan govor bivšim borcima, starješinama i pripadnicima OS BiH. Govoreći o herojstvu najvećih sinova Bosne i Hercegovine, naglasio je kako je Peti korpus pobjednički i veličina o kojoj se i danas piše sa respektom u cijelom svijetu.

-U Bužimu je u povodu Dana Petog korpusa upriličen obilazak turbeta generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade. Cvijeće su položile delegacije Općine Bužim, načelnik u tehničkom mandatu Agan Bunić, kao i novoizabrani načelnik Zikrija Duraković, zatim predstavnici boračkih udruženja, te ostali zvaničnici svih nivoa vlasti.

-Udruženje RVI-a općine Velika Kladuša danas je na prigodan način obilježilo 24. godišnjicu formiranja 5. korpusa ARBiH. Okupljenima se u ime domaćina obratio Nijaz Miljković, ratni komandant 506. kladuške brigade, a na značaj obilježavanja ove godišnjice i odavanja počasti borcima ovog Korpusa ukazao je kantonalni ministar za pitanja boraca i RVI Dževad Malkoč.

(MiruhBosne/rtvusk.ba/mojusk.ba)

Previous Javna tribina 'Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine'
Next Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

You might also like

NAŠI DANI

Neka je rahmet duši Isnama Taljića našeg velikog književnika

Književnik Isnam Taljić, rođen  1954. godine u Vlasenici, preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu. “Ja sam iz Vlasenice i Srebrenica je dio moga zavičaja. Među dosad ukopanim Bošnjacima u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA. Rektor Elvir Zlomušica

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stiglo 17.550 doza Pfizer vakcina

U Bosnu i Hercegovinu danas je stigao novi kontingent vakcina protiv koronavirusa, a riječ je o 17.550 doza proizvođača Pfizer/BioNTech, prenosi AA. Riječ je o 16. alokaciji kroz program EU4HEALTH,