Počeo ljetni pohod „Grebak – put života“

Počeo ljetni pohod „Grebak – put života“

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas je počeo 25.  ljetni pohod „Grebak – put života“ čime je nastavljena tradicija sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu.

Više od 50 učesnika danas će preći dionicu koja je u tom periodu značila put spasa, ali i put smrti, zaustavljajući se na mjestu stradanja i odajući počast  žrtvama.

Član PK „Goražde – Maglić“ Zafir Muratspahić naglašava da se Grebak ne smije prepustiti zaboravu.

– U ratu sam deset puta prešao Grebak a  ovo je jedanaesti put poslije rata da idem. Za mene Grebak znači sve,  jer to je bio put života i zato ga treba obilježavati i daj Bože da nas bude 1.000 a ne 50 ili 100 jer da nije bilo Grepka ne bi bilo ni nas – kaže Muratspahić.

Novinar Mirza Huskić putem Grepka prvi put je prešao u septembru 1992. godine  u vrijeme prvog oslobođenja Goražda, kada su snimke iz ovog grada otišle u svijet, što mu je, kaže, bio glavni motiv da ovu dionicu pređe i u mirnodopskim uslovima.

– Grebak je epopeja odbrane Bosne i Hercegovine, uz mnoge druge bitke, toponime i događaje koji su obilježili to tužno i tragično vrijeme i on svakako ima svoje mjesto, jer Gornje Podrinje je preživjelo tu golgotu od ‘92 do ‘95 godine, tako da se Grebak ne smije ni po koju cijenu brisati iz sjećanja i ne smijemo dozvoliti sebi da zaboravimo taj put spasa, života  ali i put smrti – smatra Huskić.

Na značaj Grepka nastoji se ukazati i mladima, te će se danas značajan broj njih iz različitih krajeva BiH pridružiti učesnicima pohoda, na jednom dijelu dionice.

– Ove godine malo smo obogatili program i pored pohoda imamo ligaško takmičenje FBiH u orijentaciji i orijentiringu na Rudoj Glavi, tako da će oko 50 mladih preći dio puta jer smo željeli da posebno oni saznaju šta je Grebak bio, jer svi oni imaju po 14, 15, 16 godina i mislim da smo napravili dobar potez – kaže predsjendik PK „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

U klubu koji dvije i po decenije organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza. Podsjećaju da su mnogi  iz opkoljenog Goražda otišli putem Grepka, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi su na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Učesnici pohoda danas će odati počast stradalima.

Na lokalitetu SRC Ruda Glava gdje je smješten planinarski dom večeras je predviđeno druženje učesnika, a manifestacija će biti okončana sutra.

Izvor: Fena, Foto – Radio Gradačac

Previous Svjedok zločina nad Bošnjacima Han-Ploče kod Kiseljaka: Zločinci moraju biti kažnjeni radi budućnosti
Next Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo 'Hasan Kaimija'

You might also like

NAŠI DANI

Od sutra kažnjivo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini!

Zakon koji je donio Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, zvanično je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što znači da će negiranje genocida od sutra zvanično

NAŠI DANI

Novalić pohvalio zdravstveni i sigurnosni sistem Federacije BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je pohvale zdravstvenom sistemu u FBiH povodom činjenice da u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, te da

NAŠI DANI

Na brdu Žuč otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu

Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, otvoreno je danas u općini Novi Grad, tačnije na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i Bosne i