Počeo memorijalni pohod ”Grebak – put života”

Počeo memorijalni pohod ”Grebak – put života”

U Organizaciji planinarskog kluba ”Goražde – Maglić” danas je počeo  tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”. Dvodnevna manifestacija i ove godine dio je  programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na ovaj način, goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na najteže ratne dane, herojstva, patnje i stradanja u opkoljenom Goraždu i sačuvati od zaborava sve ono što je Grebak značio u tom periodu.

Zbog epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, stazama Grepka, Kacelja, Borovca i Kleka, danas će proći isključivo učesnici iz BPK-a. Među njima je i Admir Hadžić koji na Grebak prvi put išao u najtežim ratnim vremenima, na koja su, kaže, sjećanja živa i danas.

“Imao sam samo 14 godina kada sam išao na Grebak i donio isto toliko kilograma brašna. U mjestu Zorovići tada sam imao “fatamorganu” i govorio “babo, kako bi bilo dobro da mama ovdje ima prodavnicu”. Kada sam došao kući spavao sam 48 sati i tada sam rekao da više nikada neću ići na Grebak, međutim kada sam se odmorio i najeo, počeo sam nagovarati oca da opet idemo i išao sam ukupno pet puta. Bilo je dana kada nismo imali kapi hrane a kod kuće sam imao sestru od dvije godine. Jednom prilikom sam zaspao stojeći na minus 13 stepeni kada je kolona stala u potoku, ali srećom neko je povikao “što smo ovo stali” i probudio me. Pamtim bezbroj žrtava, zasjeda, mrtvih tijela, a po danu sam prošao zadnji put i poslije toga je on presječen” – prisjeća se Hadžić.

Napominje da upravo s ciljem čuvanja od zaborava tog perioda, već godinama učestvuje u ljetnim i zimskim pohodima koje organizuju goraždanski planinari.

“Iako imam problema s nogama, otišla hrskavica, pukao meniscus, reuma koljena i danas učestvujem u pohodu, da zadržim sjećanja, da mladi osjete bar na ovaj način i naše priče, šta se tu dešavalo. Jednostavno, ovaj memorijalni pohod je jači od mene i dok budem mogao hodati učestvovat ću” – kaže Hadžić koji je jutros s ostalim učesnicima pohoda odao počast poginulim braniocima Goražda.

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić ohrabrujućom smatra činjenicu da je svake godine sve veći broj učesnika pohoda

“Nikada nije vladalo veće interesovanje i da nije bilo koronavirusa sigurno bi bilo oko 200 učesnika iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja jer očigledno je da se ljudi u ovim izazovnim vremenima sve više vraćaju prirodi. Nažalost epidemiološke mjere to nisu dozvolile tako da danas učestvuju 33 učesnika iz BPK-a, među kojima su i djeca. Bitno je da ne prekidamo tradiciju održavanja pohoda i da se ne zaboravi Grebak i sve ono što je on značio stanovnicima opkoljenog Goražda koji su danima u to vrijeme pješačili kako bi donijeli hranu. Ovim putem prošlo je na hiljade ljudi, a mnogi su nažalost tu izgubili svoje živote” – kazao je Šovšić.

Tokom dvodnevne manifestacije, uz evociranje uspomene na put života ali i put smrti, učesnici pohoda odat će počast na mjestima stradanja koja su obilježena spomen pločama.

Previous Nova turistička atrakcija u Mostaru: S Fortice nestvarni prizori zalaska sunca
Next Povodom Dana nezavisnosti: Likovni radovi osnovaca uljepšavaju izloge poslovnih prostora

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH: Potpisan ugovor o izgradnji brze ceste Prača – Goražde u vrijednosti od 8,5 miliona KM

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Ugovor o implementaciji projekta izgradnje brze

NAŠI DANI

Turski vojni pilot na jedinstven način čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (VIDEO)

U moru čestitki koje stižu danas povodom obilježavanja 25 godina nezavisnosti naše zemlje, izdvaja se čestitka turskog vojnog pilota, koji se potrudio da Bosancima i Hercegovcima praznik čestita sa više

NAŠI DANI

Jedni među posljednjim bosanskim nomadima: Braća Tahirovići gotovo cijelu godinu žive na otvorenom

Većina stočara iz srednje Bosne i danas se drži vijekovne tradicije nomađenja, stare više od 2 000 godina. U potrazi za hranom, nomadi sa stadima prelaze i po nekoliko stotina