Početak partnerstva Muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Početak partnerstva Muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej Louvre ozvaničili su danas u Sarajevu saradnju u okviru koje će Louvre pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa. 

Članica Savjeta u muzeju Louvre Sophie Kammerer kazala je na pres- konferenciji u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH da će se prvenstveno raditi na utvrđivanju metodologije, a iskoristit će iskustvo što su ga stekli radeći na dvije hiljade muzeja u Francuskoj.

Precizira da će se njihova saradnja realizovati u objedinjavanju restauracije i konzervacije koja se već radi u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, ali zasebno po sektorima, kao i u formiranju jedinstvene baze podataka na čemu Zemaljski muzej BiH također već radi. Iskustva iz Louvra vjeruje da će im pomoći u tome.

– Kad sve te podatke objedinimo, bolje ćemo moći promisliti o daljnoj viziji tog muzeja – kazala je. Naglasila je da će utiske i planove prenijeti menadžmentu Louvra, a saradnja bi mogla početi narednih mjeseci ili najkasnije početkom naredne godine.

Kammerer i njene kolege koji, uz podršku francuske ambasade i UNESCO-a borave u Sarajevu, zadivljeni su rezultatima što ih Zemaljski muzej BiH postiže s malo novca, a istaknula je energiju, entuzijazam i predanost radu menadžmenta i osoblja da bi tu instituciju kulture doveli na nivo međunarodnih standarda.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson istakao je potencijale oba muzeja, kao i veličanstvene arhitektonske okvire u kojima se nalaze i u kojima čuvaju (i publici nude) bogate zbirke istinskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljan je zbog suradnje Louvra i Zemaljskom muzeja BiH i naglašava da će ih francuska ambasada u tome i dalje podržavati.

I direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić zadovoljan je zbog saradnje, a susret sa članovima delegacije Louvra okarakterisao je i kao priliku da potvrde mišljenja i drugih stručnjaka da je, uprkos okolnostima u kojima rade, stanje zbirki u Zemaljskom muzeja BiH u dobrom stanju. Nastoje ga, kaže, dodatno poboljšati zbog čega je saradnja sa stručnjacima iz Louvra posebno važna.

Francuska ambasada je, osim ove značajne saradnje, angažovana i na projektu podrške Zemaljskom muzeju BiH – “Hagada, bliža vama”. Taj projekt podrazumijeva obnovu sobe u kojoj se čuva Sarajevska hagada, obnovu sigurnosnih sistema kao i novi način prezentacije koji će posjetiocima omogućiti bliži i intimniji pristup tom vrijednom rukopisu.

Muzej Louvre lociran u Parizu jedan je od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, a ima raznovrsnu saradnju s više od 70 država. Godišnji budžet im je 280 miliona eura, od čega pedeset posto osigurava država.

Izvor: Agencije

Previous Mostar: Na današnji dan ostvarena je ključna pobjeda
Next Bećirović predlaže usvajanje strategije nacionalne sigurnosti države Bosne i Hercegovine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Međunarodni dvodnevni simpozij ”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića” otvoren je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prenosi Fena. Otvaranju

KULTURA I UMJETNOST

Atidže iz “Zemlje meda”: Bilo mi je lijepo u Sarajevu i Mostaru.. Veoma dobro sam bila dočekana

Selo Bekirlija smješteno je u centralnom dijelu Sjeverne Makedonije. No, ovo selo više nije poznato samo kao geografski centar Sjeverne Makedonije. O Bekirliji se ovih dana i mjeseci govori i

HISTORIJA

Javna tribina u Muzeju Kaknja: „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

  26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u