Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa, javlja AA.

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, 1992. godine.

Tako je tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao optužnicu protiv: Jovana Šatare, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanin BiH, Boška Savkovića, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanin BiH, Sekule Šišića, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Nenada Tanasića, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, ranije osuđivan za kaznena djela ratnog zločina, Boška Bilića, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Zdravka Balabana, rođen 1955. godine u Travniku, državljanin BiH i Jordana Ilića, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka s određenim mjerama zaštite te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Previous Bivši logoraš Omarske danas na čelu Skupštine Prijedora
Next Vatrogasci Srebrenika uskoro će dobiti vatrogasno vozilo proizvedeno u Bosni i Hercegovini

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Muhizin Omerović, bježeći iz Srebrenice, 62 dana proveo u šumi

  Muhizin Omerović, profesor teologije iz Pobuđa kod Bratunca, 11. jula 1995. krenuo je sa mnogim Srebreničanima u koloni smrti prema Tuzli. Na slobodnu teritoriju je stigao nakon 62 dana. Dva puta je kroz šumu i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sarajevo, sjećanje na djecu – ubijeni su dok su se igrali

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici udruženja, građani i prijatelji, obilježili su danas 27. godišnjicu stradanja sedmoro djece u ulici Bakarevića u Sarajevu, javlja AA. Granata, koja je ispaljena sa položaja

OTPOR BOSNE

Avdo Huseinović povodom 1. marta predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko-Atentat na Bosnu“

Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović danas je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko – Atentat na Bosnu”, o vojnoj agresiji