Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa, javlja AA.

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, 1992. godine.

Tako je tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao optužnicu protiv: Jovana Šatare, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanin BiH, Boška Savkovića, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanin BiH, Sekule Šišića, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Nenada Tanasića, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, ranije osuđivan za kaznena djela ratnog zločina, Boška Bilića, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Zdravka Balabana, rođen 1955. godine u Travniku, državljanin BiH i Jordana Ilića, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka s određenim mjerama zaštite te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Previous Bivši logoraš Omarske danas na čelu Skupštine Prijedora
Next Vatrogasci Srebrenika uskoro će dobiti vatrogasno vozilo proizvedeno u Bosni i Hercegovini

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Turska policija uhapsila Duška Dabetića osumnjičenog za ratne zločine u našoj zemlji

  Turska policija u Antaliji uhapsila je Duška Dabetića, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi na Interpolovoj međunarodnoj potjernici. Odjel Policijske uprave

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Omarska: Godišnjica zatvaranja ‘ukletog’ mjesta u kojem su ljudi živi spaljivani

Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih sutra će u organizaciji Saveza logoraša BiH obilježiti 25. godišnjicu zatvaranja jednog od najzloglasnijih logora u Bosni i Hercegovini Omarska kod Prijedora te oživjeti

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

“Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”. Na prigodan način, u prisustvu velikog broja građana Podrinja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog