Podrška Bosni i Hercegovini širom Turske

Podrška Bosni i Hercegovini širom Turske

Retorika koju propagira srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik posljednih dana uznemirlila je građane Bosne i Hercegovine. Riječ rat je rak-rana stanovnicima Bosne i Hercegovine, a nažalost, ona se u posljednje vrijeme često koristi, te je povodom toga turski narod na poseban način pružio podršku narodu Bosne i Hercegovine, piše balkannews.ba.

Naime u nekoliko turskih opština na led ekranima je napisano „Bosna i Hercegovina“, a i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da je on uvijek uz bosanskohercegovački narod  i Bosnu i Hercegovinu.

Pored toga bošnjačke, rumelijske i balkanske nevladine organizacije pozvale su kroz otvoreno pismo turski narod i zvaničnike da poduzmu korake u vezi sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Otvoreno pismo turskom narodu: 

Genocidi, masakri i brojni zločini protiv čovječnosti dogodili su se u Bosni i Hercegovini između 1992-1995. godine, neposredno uz Evropu i neposredno prije novog milenijuma. Niko nije mogao predvidjeti da će zapadna civilizacija ostati ravnodušna prema takvim zločinima. Stotine hiljada Bošnjaka je to moralo platiti svojim životima i domovinom.

Samo u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, gotovo deset hiljada civila je masakrirano za nekoliko dana i gotovo 50 hiljada žena podvrgnuto sistematskim silovanjima, pored preko 2.000 djece ubijene snajperskim mecima tokom rata.

Nakon svih ovih događaja, Dejtonski sporazum, koji je potpisan uz pritisak međunarodne zajednice kao nagrada ubicama, uvukao je Bosnu i Hercegovinu u nesistematičnost, neizvjesnost i nestabilnost.

Danas se neko sprema da krene u akciju da se vrati ono što se desilo u Bosni i Hercegovini ne mnogo nego prije samo 29 godina. Prave se planovi i stvara ambijent za razbijanje zemlje, vraćanje zemalja, za koje su hiljade heroja stradale, i za ponovno krvoproliće.

Na jučerašnje dešavanje podsjećaju nedavne izjave i inicijative srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, posebno one o formiranju vojske u srpskom entitetu, koji čini49 posto teritorije Bosne i Hercegovine. Podsjećaju da su srpski četnici i njihovi saradnici svim teškim naoružanjem Jugoslovenske narodne armije usred Evrope pljuštali smrću i razaranjima bespomoćnih civila.

Danas Bosna i Hercegovina nije ona bivša Bosna i Hercegovina, kao što Bošnjaci nisu nekadašnji bespomoćni Bošnjaci… Oni koji žele da ostvare svoje ciljeve prolivanjem krvi i zločinima protiv čovječnosti treba dobro da znaju, da su Bošnjaci, koji nisu oklijevali da stotine hiljada svojih života ostave na bojnom polju za nezavisnost Bosne i Hercegovine i žrtvuju jednu generaciju da održe ezan sa minareta, jači, vjerniji i odlučniji nego ikada prije.

Bošnjaci su mnogo civilizovaniji, više evropski i poštuju ljudska prava od onih koji im pokušavaju dati civilizacijsku lekciju. Oni su mnogo osjetljiviji na masakre koji su se dogodili tik uz njih od onih koji su zatvorili oči i uši pred tim. Zato sinovi i kćeri Alije Izetbegovića nemaju ni najmanje straha ni od rata ni od neprijatelja!

Međutim, također je očigledno da će metak koji će biti ispaljen na Balkanu odvući region na nepovratan put. Sprečavanje ovoga je prije svega humanitarna dužnost.

S obzirom na gorka iskustva koja je međunarodna zajednica ostavila na ovim prostorima, Bosna i Hercegovina nema drugu podršku, prijatelja i pouzdanika osim Turske. Podrška naše domovine najveća je snaga Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka. Treba jasno skrenuti pažnju onima koji sviraju ratne bubnjeve i podržavaju ih iza kulisa da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nisu sami.

Najveća želja balkanskih iseljenika, koji su pronašli mir pod turskom zastavom, je da isti mir imaju i njihova braća koji žive u zemljama njihovih djedova.

Previous Da li aktuelni američki dužnosnici vode dovoljno računa koga primaju u hramu svjetske diplomatije - u State Departmentu?
Next U Sarajevu se održava Innovation Summit 2021, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Okončana je rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama u Sarajevu. Ovaj projekat rezultat je saradnje Evropske unije, Svjetske banke, institucija Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog

NAŠI DANI

Predizborni aforizmi prof. Kurdića: ‘.. Omladinu na položaje a stare u penziju!’

  Profesor Šefik Kurdić na zanimljiv je način prokomentarisao predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. Nizom objava na Facebooku duhovito je poslao, ipak mudre poruke… NAJTEŽE SE RASTATI OD VLASTI

NAŠI DANI

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni