Podsjećanje: WikiLeaks o padu aprilskog paketa ustavnih promjena

Podsjećanje: WikiLeaks o padu aprilskog paketa ustavnih promjena

U javnost su 2011. procurile depeše o obaranju aprilskog paketa ustavnih promjena u BiH, koje je objavio WikiLeaks. Za obaranje aprilskog paketa optužuju se Stranka za BiH, HDZ 1990, ali i katolička crkva.

Ovako je o tome pisao DW.

Prema depešama koje je objavio WikiLeaks, Stranka za BiH i HDZ 1990 “predizbornim mahinacijama, podmićivanjem i potkupljivanjem” oborile su aprilski paket ustavnih promjena. Depeše je navodno potpisao bivši američki ambasador u BiH Douglas McElhaney.

Prema njegovom mišljenju, motivi su “neutaživa glad za vlašću Harisa Silajdžića i osveta Bože Ljubića i Martina Raguža autokrati Draganu Čoviću”. Za Čovića McElhaney kaže da je 2005. godine na stranačkim izborima za predsjednika HDZ-a BiH pobijedio Ljubića “najvjerovatnije zahvaljujući izbornim manipulacijama”.

Demanti Katoličke crkve

Prozvana je i Katolička crkva, koja je, kako se navodi, sudjelovala u osnivanju HDZ-a 1990 i obaranju aprilskog paketa ustavnih promjena, što je generalni sekretar Biskupske konferencije u BiH Ivo Tomašević u izjavi za FTV demantirao.

“Bilo je nastojanja s obje strane da se pridobije naklonost kardinala ili biskupa, ali su se biskupi od toga distancirali i ni na koji način nisu na to uticali. Stav biskupa je vezan uz sadržaj onoga što je ponuđeno u aprilskom paketu, znači uz jednakopravnost sva tri naroda”, rekao je Tomašević.

Charles English: “Dodik napadao BHRT”

WikiLeaks je objavio i depeše bivšeg američkog ambasadora Charlesa Englisha koji je State Department izvijestio i o stanju u medijima u BiH. English je navodno hvalio Federalnu televiziju i televiziju BiH, dok je medije u Republici Srpskoj optužio za upotrebljavanje “uznemirujućeg jezika”.

U Englishovim depešama Milorada Dodik (tada premijer RS-a) je optužen za napad na javni servis, odnosno BHRT. “Iako Dodik tvrdi da BHRT izvještava negativno o RS-u, neutralni posmatrači se slažu da BHRT emituje fer i izbalansiran program i daje sve od sebe da bude na službi svim građanima BiH”, izvijestio je navodno English.

Progonjeni novinar napokon slobodan: Assange se vratio u Australiju

Previous Progonjeni novinar napokon slobodan: Assange se vratio u Australiju
Next U Sarajevu promovirana Monografija Mladi Muslimani - I tom

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 4. Vmtbr, te bogibije pukovnika Bogunića i sestara Elčić

Datum formiranja 4. motorizovana brigada: 28.07.1992. godine. Datum dobijanja kolektivnog priznanja “Viteška“: 28.07.1994. godine.  Godišnjica formiranja ove brigade iz sastava Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježena je jučer

NAŠI DANI

Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)

Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja godišnjice formiranja 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. U Travniku je nizom manifestacija obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa Armije Republike

NAŠI DANI

Čović i Dodik u Mostaru: Veliki broj aktivnosti vodimo, vrlo jasno, zajednički

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je važnim da se predstojeći izbori za Gradsko vijeće Mostara održe u fer i poštenim uvjetima, te je pozvao mostarske Srbe da izađu na izbore