Pogledajte kako izgleda obnovljeni Isa-begov hamam

Nakon višemjesečne obnove Isa-begov hamam u Sarajevu spreman je za svečano otvaranje koje će se desiti u maju.

Trenutno se radi na pripremama za svečano otvaranje koje će biti upriličeno u maju u okviru manifestacije “Dani vakufa u BiH”.

“Tačan datum još nismo odredili. Prije nekoliko dana bili smo s turskim ambasadorom koji je posjetio hamam. Razgovarali smo i o samoj svečanosti otvaranja”, kaže za Klix.ba Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH.

Što se tiče radova na obnovi, unutrašnji radovi su u potpunosti dovršeni te se vrši provjera kako hamam funkcioniše. Unutrašnji zidovi i stolarija se čiste, te se uređuje vanjski teren oko hamama.

U planu je da se obnovi trotoar ispred hamama, a iza hamama će biti zasađena trava. S načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem Vakufska direkcija dogovara asfaltiranje ulice ispred hamama.

“Već početkom aprila očekujemo da budu dovršeni svi radovi, ali smo njegovo otvaranje odgodili do maja mjeseca kada počinje manifestacija ‘Dani vakufa BiH’”, kaže Zajimović.

Vakufska direkcija Turske za ovaj projekt izdvojila je blizu dva miliona i 600.000 KM, a izvođač je turska firma “Er-Bu”. Kako je saopćeno iz Vakufske direkcije BiH, svečanom otvaranju prisustvovat će i najviši dužnosnici Republike Turske.

Objekt Isa-begovog hamama smješten je na 817 kvadratnih metara, a izvornu fasadu je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti pretvoren u hotel koji će raspolagati s 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Dvorište hamama koje se spaja s dvorištem Careve džamije krasit će veliki dimnjak, nekada korišten za zagrijavanje vode u bazenima hamama. Sada će predstavljati svojevrsni spomenik i neće biti korišten.

Hamam je 1880. godine izgorio te je ponovo sagrađen na osnovu projekta Josipa Vancaša. Građena u orijentalnom stilu, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima.

Direktor Vakufske direkcije IZ-a BiH Senaid Zajimović podsjeća da je objekt Isa-begovog hamama do početka radova na obnovi bio ruglo, te zatrpan smećem.

Objekt je do rata koristio kao skladište preduzeća Higijena, a tokom agresije je oštećen u granatiranju. Tokom obnove izvučeni su kamioni i kamioni otpada, u kojem su nađene, između ostalog, i dvije ručne bombe. Također, iz zidova je počelo rasti drveće, tako da je to znatno usporilo radove, jer je objekt obnavljan tako da se zadrži njegov autentičan izgled.

Previous Na Marijin dvoru "obješeno" 55 građana Sarajeva
Next Historijsko blago iz Bosne i Hercegovine rasuto po cijelom svijetu

You might also like

HISTORIJA

Stari bosanski gradovi: Ljubuški

Ljubuški je pripadao župi Večerić. U istorijskim izvorima se javlja dosta kasno, prvi put 1452. godine, prilikom rata Stjepana Vukčića sa Dubrovnikom. Kada je Vladislav Hercegović prešao na stranu Dubrovčana,

BAŠTINA

Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća

Na zapadnom obronku Trebevića nad Sarajevom smješteno je Debelo brdo, najznačajnije arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Danas ove

BAŠTINA

Burna historija jedine džamije u Ljubinju: Više puta rušena i izmještana, ali opstala

  Tri puta je građena, dva puta rušena, dva puta je prekidan kontinuitet njenog postojanja, prvo četiri, a potom dvije decenije tokom kojih je pokušano da se zatre svaki trag