Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Pohodom planinara na planinski vrh Inač, iznad Kreševa, obilježena je 45. godišnjica pogibije Džemala Bijedića. Osamnaestog januara 1977. godine na putu iz Beograda prema Sarajevu, zajedno sa svojom suprugom Razijom, delegacijom i svim članovima posade, poginuo je u avionskoj nesreći.

Džemal Bijedić je bio predsjednik tadašnje Savezne vlade, političar koji se zalagao za ravnopravnost svih nacija, a vijest o njegovoj smrti izazvala je tugu i nevjericu kod ljudi. Zaljubljenici u planinarenje, kakav je bio i sam Džemal, kažu da bi današnji političari imali mnogo toga naučiti od njega.

„Borio se za Bosnu i Hercegovinu, za sve nas. Ovi današnji političari ne mogu mu na ruke politi koliko je bio dobar“, ističe učesnik pohoda iz Zenice.

„Da odamo poštu našem heroju, heroju Bosne i Hercegovine, a tada i Jugoslavije, jer pored političara, naš Džemo je bio i planinar“, kaže nam još jedan učesnik iz Zenice.

„Predstavljao je na najbolji mogući način tada Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu. Taj čovjek zaslužuje sve ove godine koliko se ovo dešava, i to je jedan pokazatelj da nije zaboravljen“, poručuje učesnik pohoda iz Visokog.

Nakon pogibije drugog čovjeka Vlade Jugoslavije formirana je komisija koja je vršila detaljnu istragu. Bez obzira na to što je davno isteklo vrijeme čuvanja tajnosti podataka o nesreći, ovi dokumenti su i dalje nedostupni javnosti.

„Očekivali su jako puno od njega, puno toga je pomogao svima nama, posebno u Bosni, i još nije razrješeno na koji način je poginuo“, navodi učesnik pohoda iz Donje Gračanice.

Ovaj hrabri vizionar, političar i borac za ravnopravnost svih ljudi izgubio je vlastitu, ali je dobio bitku za Bosnu i Hercegovinu.

Videprilog FTV.

Previous Prijem za dobitnike Zlatne i Srebrne značke UNSA
Next Sestre Jašarević u toku pandemije pokrenule biznis: Unikatni modeli modnog branda Stylinger sve traženiji

You might also like

NAŠI DANI

Objavljena kompletna presuda u predmetu Stanišić i Simatović: Milošević na čelu udruženog zločinačkog poduhvata

Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ovo je suština presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu protiv

NAŠI DANI

Vlast u RS ovakvom reakcijom zapravo pokazuje da je genocid duboko utkan u taj entitet

Ako usporedimo sa ranijim odlukama visokih predstavnika, ovo je jedna od najznačajnijih odluka koja treba da trasira put institucijama Bosne i Hercegovine da se ozbiljno bore protiv negiranja genocida i

NAŠI DANI

Džaferović uputio telegram saučešća Bidenu povodom terorističkog napada u Kabulu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu povodom terorističkog napada na aerodrom u Kabulu, javlja Anadolu Agency (AA). “Poštovani predsjedniče