Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Pohodom planinara na planinski vrh Inač, iznad Kreševa, obilježena je 45. godišnjica pogibije Džemala Bijedića. Osamnaestog januara 1977. godine na putu iz Beograda prema Sarajevu, zajedno sa svojom suprugom Razijom, delegacijom i svim članovima posade, poginuo je u avionskoj nesreći.

Džemal Bijedić je bio predsjednik tadašnje Savezne vlade, političar koji se zalagao za ravnopravnost svih nacija, a vijest o njegovoj smrti izazvala je tugu i nevjericu kod ljudi. Zaljubljenici u planinarenje, kakav je bio i sam Džemal, kažu da bi današnji političari imali mnogo toga naučiti od njega.

„Borio se za Bosnu i Hercegovinu, za sve nas. Ovi današnji političari ne mogu mu na ruke politi koliko je bio dobar“, ističe učesnik pohoda iz Zenice.

„Da odamo poštu našem heroju, heroju Bosne i Hercegovine, a tada i Jugoslavije, jer pored političara, naš Džemo je bio i planinar“, kaže nam još jedan učesnik iz Zenice.

„Predstavljao je na najbolji mogući način tada Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu. Taj čovjek zaslužuje sve ove godine koliko se ovo dešava, i to je jedan pokazatelj da nije zaboravljen“, poručuje učesnik pohoda iz Visokog.

Nakon pogibije drugog čovjeka Vlade Jugoslavije formirana je komisija koja je vršila detaljnu istragu. Bez obzira na to što je davno isteklo vrijeme čuvanja tajnosti podataka o nesreći, ovi dokumenti su i dalje nedostupni javnosti.

„Očekivali su jako puno od njega, puno toga je pomogao svima nama, posebno u Bosni, i još nije razrješeno na koji način je poginuo“, navodi učesnik pohoda iz Donje Gračanice.

Ovaj hrabri vizionar, političar i borac za ravnopravnost svih ljudi izgubio je vlastitu, ali je dobio bitku za Bosnu i Hercegovinu.

Videprilog FTV.

Previous Prijem za dobitnike Zlatne i Srebrne značke UNSA
Next Sestre Jašarević u toku pandemije pokrenule biznis: Unikatni modeli modnog branda Stylinger sve traženiji

You might also like

NAŠI DANI

U FBiH u oktobru natalitet veći od mortaliteta: Sarajevo, Zenica i Goražde bilježe pozitivan prirodni priraštaj

  Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku pozitivan prirodni priraštaj bilježe sljedeći kantoni: Sarajevski, Zeničko-dobojski, te BPK-Goražde. Podaci su za oktobar mjesec 2018. godine. -Tako je u Kantonu Sarajevo rođeno

NAŠI DANI

U Glavnom centru za brojanje : Pronađeni falsifikovani glasački listići, na svakom zaokružen Milorad Dodik!

Falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika Republike srpske, saznaje Istraga.ba. Na svim falsifikovanim listićima bio je glas za Milorada Dodika.

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić posjetili porodicu Sefo u Stocu: Mladi život je izgubljen, materijalnu štetu ćemo nadoknaditi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas su u Stocu posjetili članove porodice Sefo u kojoj je tokom sinoćnjeg razornog zemljotresa teško povrijeđena