‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

 

U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis.

Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle godine za 15 novih korisnika ovog programa bio je početak puta u profesionalnom osamostaljivanju.

Od frizerskog salona, autoservisa, servisa za bijelu tehniku do poljoprivredne proizvodnje, djelatnosti su u kojima će se okušati mladi Kakanjci i Kakanjke zahvaljujući programu „Pokreni svoj posao u Kaknju“.

Iz općinskog budžeta osigurano je sufinansiranje za pokretanje i održavanje malih biznisa tako što su korisnicima osigurana sredstva za refundaciju dvogodišnjih troškova doprinosa za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezapsolenosti u prvoj godini u punom iznosu, a u drugoj u iznosu od 50%, te sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme u iznosu do 3.000 KM.

Za svakog korisika u prosjeku se, u zavisnosti od djelatnosti, izdvoji 9.500 maraka. Iako se na prvi pogled čini da to i nije mnogo, za većinu je već činjenica da će moći plaćati doprinose dovoljno motivirajuća.

– Za cijeli ovaj period od kako radimo ovaj projekat od prilike je 100 ljudi prošlo kroz podsticajni program “Pokreni svoj posao u Kaknju”, opstojnost tih poslovnih subjekata je negdje na 70% – navodi Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj za privredu urbanizam i zaštitu okoliša.

To je i razlog što će u ovoj općini program „Pokreni svoj posao u Kaknju“ biti budžetska stavka i u ovoj godini. Kreiraju i nove modele podrške kako bi poslovnim subjektima koji su opstali na tržištu osigurali dalji razvoj, a njihovim vlasnicima siguran posao i priliku za otvaranje novih radnih mjesta.

Program 'Pokreni svoj posao u Kaknju' šansa za mlade

U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis. Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle godine za 15 novih korisnika ovog programa bio je početak puta u profesionalnom osamostaljivanju. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/261408

Gepostet von federalna.ba am Freitag, 4. Januar 2019

 

Izvor: federalna.ba

Foto: Zastava Bosne i Hercegovine na kakanjskoj Gradini

Previous Bosna i Hercegovina: Dok je u Sarajevu padao snijeg, Mostar obasjan suncem
Next Svi hotelski kapaciteti u bosanskoj prijestolnici bili popunjeni tokom proteklih praznika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uspješan rad farmi muznih krava u Kalesiji: Najavljuju proširenje kapaciteta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK Emir Begić,  boravio je danas u radnoj posjeti općini Kalesija. Bila je to prilika za posjetu farmama muznih krava, razgovore o mogućnostima

Ekonomija/Biznis

Posjeta studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu gradilištima na sjeveru Koridora Vc

Šezdeset studenata Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u pratnji sedam profesora, u srijedu 10.05.2023. godine, posjetilo je gradilišta autoceste na Koridoru Vc na četiri dionice u Zeničko-dobojskom kantonu, Poprikuše –

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek osvojio prestižnu nagradu ‘Consumer Health Awards 2017’

Lijek kompanije Bosnalijek  “Lysobact”  osvojio je prvo mjesto u kategoriji “lijekova za bolno grlo” s najvećom prodajom u Rusiji, a  dodjela nagrada “Consumer Health Choice Awards 2017” je održana  19. septembra u