Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

“Untold Killing”, prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu počinjenom u Srebrenici, pokrenula je britanska dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica UK” u partnerstvu s “Message Heard”.

Podcast će tokom šest epizoda istraživati narativ o onome što se dogodilo tokom jula 1995. godine, kada je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Serija podcasta pokriva višemjesečna detaljna istraživanja, produkciju i intervjue, kako u Velikoj Britaniji, tako i u Bosni gdje se dogodilo to brutalno zlodjelo. Preživjeli iz genocida u Srebrenici, akademici, stručnjaci i pojedinci Međunarodnog Krivičnog Suda za Bivšu Jugoslaviju (ICTY) daju svoj glas i stručnost podkastu, piše Fena. 

“Bolno je, krajnje bolno, prisjećati se tih dana 1995. godine, ali moram to učiniti, ne samo zbog svojih najmilijih i sebe, već zbog budućih generacija koje moraju naučiti iz onoga što nam se dogodilo u Srebrenici i utrti put prevenciji genocida”, izjavila je Kadefa Rizvanović koja je preživjela genocid u Srebrenici a izgubila supruga i brojne članove porodice.

Mnogi preživjeli i dalje se trude da ispričaju svoju priču, a mnogi još traže ostatke najmilijih kako bi ih napokon sahranili u miru. Svake godine 11. jula, u Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari obavlja se masovna dženaza posmttnih ostataka nađenih u masovnim grobnicama.

Untold Killing pokušava ispričati priču o genocidu te o ulozi međunarodne zajednice u njemu. U osnovi podcasta je informiranje o genocidu, ali to je i jedan od načina odavanja počasti žrtvama i preživjelima. 

Jake Warren, producent iz Message Hearda, kaže da je “podcast savršen balans između vozila za pripovijedanje priča i obrazovanja za što širu publiku.”

Message Heard i Remembering Srebrenica UK su ušli u partnerstvo da proizvode Untold Killing kako bi otkrili istinu široj publici na jedinstven način. Podcastovi nude prepoznatljivo sredstvo za čuvanje istine u svoj njenoj brutalnosti, ali još više, podcast Untold Killing omogućit će slušateljima da razmisle o zvjerstvu koje se dogodilo prije samo 25 godina i pridruže se borbi protiv negiranja genocida, saopćeno je.

“Nadam se da će slušajući ovaj podcast, ljudi, posebno mladi, naučiti šta se dogodilo u Srebrenici i steći veće razumijevanje pitanja koja će im omogućiti da se suoče sa mržnjom i netolerancijom čak i u svojim vlastitim zajednicama”, kaže presjednik Remembering Srebrenica UK Waqar Azmi.

Najava podcasta Untold Killing objavljena je 11. jula, na dan godišnjice genocida.

Prva epizoda sadrži svjedočenja preživjele Kadefe Rizanović, zajedno s Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari u Bosni, kao i ostalih učesnika. Podcast će biti dostupan za preuzimanje i pretplatu na Spotify, Apple Podcasts, Google podcast i druge platforme, uključujući Message Heard.

Smatra se da je genocid u Srebrenici dio šire kampanje etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti koja se dogodila tokom rata u BiH između 1992. i 1996. godine. Za mnoge akademike i stručnjake Srebrenica se smatra završnom tačkom genocidne kampanje etničkog čišćenja, koju su počinile srpske snage.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik vojske Republike srpske, osuđen je 22. novembra 2017. godine za razne zločine protiv čovječnosti uključujući genocid zbog svoje uloge u srebreničkom genocidu.

Jula ove godine obilježeno je 25 godina od ovog genocida koji se često naziva najgorim zvjerstvom na evropskom tlu od holokausta.

Previous U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“
Next Obilježeno 450 godina od izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču

You might also like

NAŠI DANI

Dodik u Beogradu poručio: ‘Nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao prilikom susreta s srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem kako “nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH”. Ugovor za nabavku 500.000 doza

NAŠI DANI

Bihać: Oružane snage Bosne i Hercegovine angažovane na čišćenju snijega

  Snježne padavine i jak vjetar koji stvara snježne nanose koje su zahvatile sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme, pa je tako na zahtjev civilnih struktura vlasti

NAŠI DANI

Domaća ‘ASA Banka’ donirala medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Kao vodeća domaća banka, ASA Banka i u ovim izazovnim vremenima pokazuje društvenu odgovornost i ostaje oslonac domaćoj privredi i stanovništvu. Pored redovnih aktivnosti na zaštiti zdravlja uposlenika i klijenata,