Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

“Untold Killing”, prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu počinjenom u Srebrenici, pokrenula je britanska dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica UK” u partnerstvu s “Message Heard”.

Podcast će tokom šest epizoda istraživati narativ o onome što se dogodilo tokom jula 1995. godine, kada je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Serija podcasta pokriva višemjesečna detaljna istraživanja, produkciju i intervjue, kako u Velikoj Britaniji, tako i u Bosni gdje se dogodilo to brutalno zlodjelo. Preživjeli iz genocida u Srebrenici, akademici, stručnjaci i pojedinci Međunarodnog Krivičnog Suda za Bivšu Jugoslaviju (ICTY) daju svoj glas i stručnost podkastu, piše Fena. 

“Bolno je, krajnje bolno, prisjećati se tih dana 1995. godine, ali moram to učiniti, ne samo zbog svojih najmilijih i sebe, već zbog budućih generacija koje moraju naučiti iz onoga što nam se dogodilo u Srebrenici i utrti put prevenciji genocida”, izjavila je Kadefa Rizvanović koja je preživjela genocid u Srebrenici a izgubila supruga i brojne članove porodice.

Mnogi preživjeli i dalje se trude da ispričaju svoju priču, a mnogi još traže ostatke najmilijih kako bi ih napokon sahranili u miru. Svake godine 11. jula, u Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari obavlja se masovna dženaza posmttnih ostataka nađenih u masovnim grobnicama.

Untold Killing pokušava ispričati priču o genocidu te o ulozi međunarodne zajednice u njemu. U osnovi podcasta je informiranje o genocidu, ali to je i jedan od načina odavanja počasti žrtvama i preživjelima. 

Jake Warren, producent iz Message Hearda, kaže da je “podcast savršen balans između vozila za pripovijedanje priča i obrazovanja za što širu publiku.”

Message Heard i Remembering Srebrenica UK su ušli u partnerstvo da proizvode Untold Killing kako bi otkrili istinu široj publici na jedinstven način. Podcastovi nude prepoznatljivo sredstvo za čuvanje istine u svoj njenoj brutalnosti, ali još više, podcast Untold Killing omogućit će slušateljima da razmisle o zvjerstvu koje se dogodilo prije samo 25 godina i pridruže se borbi protiv negiranja genocida, saopćeno je.

“Nadam se da će slušajući ovaj podcast, ljudi, posebno mladi, naučiti šta se dogodilo u Srebrenici i steći veće razumijevanje pitanja koja će im omogućiti da se suoče sa mržnjom i netolerancijom čak i u svojim vlastitim zajednicama”, kaže presjednik Remembering Srebrenica UK Waqar Azmi.

Najava podcasta Untold Killing objavljena je 11. jula, na dan godišnjice genocida.

Prva epizoda sadrži svjedočenja preživjele Kadefe Rizanović, zajedno s Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari u Bosni, kao i ostalih učesnika. Podcast će biti dostupan za preuzimanje i pretplatu na Spotify, Apple Podcasts, Google podcast i druge platforme, uključujući Message Heard.

Smatra se da je genocid u Srebrenici dio šire kampanje etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti koja se dogodila tokom rata u BiH između 1992. i 1996. godine. Za mnoge akademike i stručnjake Srebrenica se smatra završnom tačkom genocidne kampanje etničkog čišćenja, koju su počinile srpske snage.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik vojske Republike srpske, osuđen je 22. novembra 2017. godine za razne zločine protiv čovječnosti uključujući genocid zbog svoje uloge u srebreničkom genocidu.

Jula ove godine obilježeno je 25 godina od ovog genocida koji se često naziva najgorim zvjerstvom na evropskom tlu od holokausta.

Previous U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“
Next Obilježeno 450 godina od izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski spasilački timovi stupili u kontakt s devet osoba u Hatayu, locirana i jedna beba

Spasilački timovi sa područja Bosne i Hercegovine uveliko rade na traganju i spašavanju ljudi nakon snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak razorio južne dijelove Turske. Ekipe Gorske službe spašava Bosne

NAŠI DANI

Utvrđenim zakonom dječiji dodatak iznosit će 103 KM

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica, imaće pravo na dječiji dodatak u mjesečnom

NAŠI DANI

Plenković tvrdi da radioaktivni otpad koji RH namjerava odlagati uz bosansku granicu ‘vrlo malo zrači’

Održana je zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu, na čijem dnevnom redu je bilo niz zaključaka od zajedničkog interesa Bosne i Hercegovine i