Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura

Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako je Ministarstvo sigurnosti BiH iz tekuće rezerve predložilo da se odobri od 200 hiljada eura pomoći za Ukrajinu.

“Takav prijedlog je upućen Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine, odnosno Vijeću ministara BiH na odobravanje. Dakle, bez obzira što nemamo budžet institucija i funkcionišemo prema odluci o privremenom finansiranju, iznađena su određena sredstva u okviru Ministarstva sigurnosti BiH iz tekuće rezerve. Ostali vidovi pomoći će se razmatrati”, rekao je Cikotić, prenosi AA.

On je rekao da se ambasada Ukrajine obratila BiH posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH sa zahtjevom za pružanje humanitarne pomoći. Na temelju uvažavanja i urgentnosti, MVP BiH je podnio zahtjev za hitno zasjedanje Vijeća ministara BiH, a osim predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, zahtjev je proslijeđen i ministru sigurnosti i ministru finansija i trezora, koji su nadležni da djeluju u slučajevima kriza.

Cikotić je istakao da ako ukrajinske izbjeglice zatraže zaštitu u Bosni i Hercegovini, odnosno smještaj i prihvat na teritoriji BiH, za te namjene na raspolaganju su azilantski centar u Delijašu, koji djeluje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, i Cenatar za prihvat izbjeglih i raseljenih u Salakovcu, koji je pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pomoć Ukrajini najavljuju i nižih nivoi vlasti

-Otpravnik poslova Serhi Miniail kazao je da je Bosna i Hercegovina uz Ukrajinu stalno, te da to osjeća još od početka ponovne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

– Dobijamo ne samo signale i poruke, već konkretne ponude pomoći od velikog broja ljudi, predstavnika svih nivoa vlasti. Također mi smo uputili naš zahtjev za pomoć preko Ministarstva vanjskih poslova. Mi smo vrlo zahvalni na posjeti predstavnika Vlade USK. Svi mogu da vide preko tv-a kako izgleda “oslobađanje” Ukrajine od strane Rusa, kako se uništava civilna infrastruktura i sva infrastruktura koja je važna za stanovništvo. Također, ubijaju se civili, Rusi gađaju humanitarne konvoje, u potpunosti uništavaju gradove. Znamo kakve su bile patnje naroda u BiH, za nas je veoma važno da BiH kao država, koja je imala svoje ratno iskustvo, da nas je podržala i to je dodatno svjedočanstvo koliko ljudi cijene mir. Kad vidimo da je cijeli svijet uz nas pobijedićemo, borićemo se do pobjede – kazao je Miniail, javlja Fena.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da se prije 30 godina desilo čudo bosanskog otpora, te da to danas pokazuje narod Ukrajine.

– Slava Ukrajini, stojimo uz suverenitet ukrajinskog naroda. Svjesni smo da će pomoć ići preko Vijeća ministara BiH, ali zbog sistuacije u BiH ne možemo dozvoliti da to bude na čekanju. Mi kao institucije ove države, od grada, kantona želimo jasno pokazati da smo uz  Ukrajinu i ukrajinski narod i ono što smo mi u mogućnosti, ono što su naši kapaciteti, mi ćemo staviti na raspolaganje. Krajina je uz Ukrajinu – kazao je Ružnić.

– Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić razgovarala je u Vijećnici sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, gospodinom Serhii Miniailom.

Poručila je da je Grad Sarajevo odlučan pružiti pomoć Kijevu i ukrajinskom narodu.

“Na moju inicijativu, iz rezerve planirane Budžetom za 2022. godinu, bit će uplaćeno 20.000 KM Kijevu za pomoć stanovništvu”, kazala je Karić.

Dodala je da Sarajevo kao grad koji je preživio agresiju, opsadu, velike ljudske gubitke i najbrutalnija ratna razaranja, ima solidarnost i empatiju za narod Ukrajine, saopćeno je u četvrtak.

Solidarnost i osuda napada

Podsjetimo, u znak podrške, sarajevska Vijećnica zasvijetlila je bojama ukrajinske zastave krajem prošlog mjeseca.

Bosanski građani solidarisali su se s Ukrajinom na skupovima u Sarajevu, Međugorju… Također, istaknute građevine u glavnom gradu, Mostaru te Tuzli osvjetljavane su bojama ukrajinske zastave.

Bosna i Hercegovina je u UN-u podržala osudu ruske agresije na Ukrajinu.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Njemački investitori napustili TV „UNA“
Next 'Svako neosnovano povećanje cijena smatrat ćemo grubim kršenjem zakona'

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Lideri političkih stranaka okupili su se danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu gdje je uz prisustvo direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst i ambasadora Sjedinjenih

NAŠI DANI

Iz Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba osudili govor mržnje hrvatskih navijača na račun Džanana Muse

Povodom prekida košarkaške utakmice polufinala Kupa Krešimira Ćosića između Cedevite i Zadra, odigrane 17. februara 2017. godine u Šibeniku, u 33. minuti zbog skandiranja uvredljivih poruka igraču bošnjačke nacionalnosti Džananu

NAŠI DANI

Zašto bi se Neđo borio za Hrvatsku kad je ona, kao i Srbija bila agresor na našu zemlju?

Gošća prve emisije “Izvan okvira” na N1 autora i voditelja Nikole Vučića bila je urednica portala Tačno.net i aktivistkinja za ljudska prava Štefica Galić, koja je otvoreno govorila o svom