Pomozi.ba u maju planira podijeliti 600 tona hrane

Pomozi.ba u maju planira podijeliti 600 tona hrane

Pomozi.ba organizacija u toku mjeseca maja planira podijeliti 600 tona hrane, i to na način da 500 tona ide za porodice širom Bosne i Hercegovine, a 100 tona za djecu Jemena.

Od spomenutih količina, u ovom trenutku je već osigurano 400 tona za BiH i oko 50 tona za Jemen, dok preostale količine tek planiramo prikupiti. To znači da će svi oni koji budu željeli da učestvuju u ovoj akciji, to moći i učiniti donacijom hrane ili novčanih sredstava do kraja mjeseca maja. Akcija je već podržana od strane velikog broja, kako fizičkih, tako i pravnih lica, kao i javnih ličnosti koje su tražile potpunu anonimnost.

Po pitanju distribucije u BiH, pokušat ćemo doći do svih krajeva države (oba entiteta), a podjela će se raditi posredstvom lokalnih udruženja. Stava smo da manje lokalne organizacije koje djeluju na određenom području daleko bolje poznaju situaciju na tom terenu u odnosu na nas, s tim da ćemo mi lično dijeliti u svim mjestima gdje imamo naše sektore. Za razliku od prethodnih godina, ove godine ćemo ići sa skromnijim paketima jer nam je cilj doći do što većeg broja ljudi, pogotovo zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom. Ne želimo da dođemo u situaciju da u nekom mjestu pomognemo 50 porodica sa većim paketima, a drugih 50 ne pomognemo nikako. Iz tog razloga smo se odlučili da dijelimo skromnije, ali da dobiju svi, odnosno većina, jer svjesni smo da bez obzira na sve ipak nećemo moći udovoljiti svima. Paketi će biti od 25-50 kg, a opet u zavisnosti od brojnog stanja određene porodice. Ovo će biti do sada naša najveća akcija podjele hrane, a planirano je da na ovaj način pomognemo minimalno 20 hiljada porodica kad je u pitanju BiH.

Kada je u pitanju Jemen, kao i prošle godine distribucija hrane će se vršiti posredstvom partnerske organizacije Rahma Austrija koja će za nas izvršiti kupovinu i podjelu prehrambenih paketa za ljude u Jemenu – paketi su oko 45 kg.
Za Jemen je aktivan i broj 17014 koji će u funkciji biti do kraja maja – broj je jedinstven za sve operatere, a pozivom se doniraju 2KM.

Ova akcija preklapa se sa našom tradicionalnom ramazanskom akcijom, pa smo ovaj put sve objedinili u jednu veliku akciju podjele paketa, ali također će se raditi i isporuka iftara na kućnu adresu, o čemu ćemo naknadno pisati.

Od 27. aprila za ovu namjenu će se moći donirati i putem naše web stranice, a od ovog momenta aktivni su svi naši računi – navode iz ove humanitarne organizacije.

Previous Porodična tradicija iz Međaša kod Kalesije: Kovačnicu nisu zatvarali ni ratovi ni koronavirus
Next Emina Zečaj - 'ikona tradicionalne bosanske muzike'

You might also like

NAŠI DANI

Brčko – Maršom i prigodnim programom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici

U organizaciji Udruženja građana “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja” danas je u Brčkom obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Za sve Brčake koji nisu bili u mogućnosti učestvovati u Maršu

NAŠI DANI

Predstavljena knjiga ‘Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine’

  Ismet Dedajić, autor knjige “Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine 1941-1945/1992-1995”, kazao je da je svojih posljednjih 20 godina posvetio pisanju te knjige kako bi od bosanske planine

MADE IN BOSNIA-387

‘Kupuj Kod Malih’ za promovisanje domaćih proizvoda i pomoć malim bosanskim firmama

Širenje koronavirusa posljednjih nekoliko sedmica mijenja način života u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, a svi se suočavaju s velikim izazovima. Mnogi mali biznisi u Bosni i Hercegovini bore