Poraz HDZ-a: EPP odbio “legitimno predstavljanje”

Poraz HDZ-a: EPP odbio “legitimno predstavljanje”

Hrvatska demokratska zajednica doživjela je težak poraz na kongresu Evropske narodne stranke.

Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini izbačen je termin “legitimno predstavljanje”. 

Osnovnu vijest o ovome objavio je portal Istraga.ba na svom Twitter nalogu.

“U skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine, EPP smatra da politička stabilnost počinje od legitimnog političkog predstavljanja, kao preduslova, koji treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima, kako konstitutivni narodi i svi ostali građani ne bi bili lišeni demokratskog prava da biraju svoje predstavnike.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj konstruktivan doprinos osiguravanju fer izbora i izbjegavanju izborne prakse koja može ugroziti legitimno političko predstavljanje tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”, pisalo je u HDZ-ovom prijedlogu. 

U konačnoj verziji, usaglašenoj na posebnom kongresnom komitetu za rezolucije, to je izbačeno.

“EPP poziva da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda (BiH), što uključuje ravnopravnost njena tri konstituentna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske stranke EPP-a u ovaj proces”, stoji u finalnoj verziji rezolucije. 

Očito je da su burne reakcije u Sarajevu, ali još i više rastući otpor unutar EPP-a, doveli do ovakve finalne verzije prijedloga rezolucije.

Na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu učestvovao je i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

– Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj uniji. Pozdravljam i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje, uz jasnu poruku da bilo kakve neustavne secesionističke akcije, koje izlaze iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se posveti neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu, kazao je Izetbegović.

(MiruhBosne/Politicki.ba)

Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Previous Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler
Next Komšić: Propast principa takozvanog „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Djeca žrtava genocida na Maršu mira: “Oca nisam upoznao, to činim kroz priče njegovih saboraca”

Iz Nezuka je jutros krenuo Marš mira, a u koloni su Damir Cvrk i Alen Suljić. Njih dvojica putem dužim od 100 kilometara idu ka Potočarima, mjestu gdje su se

NAŠI DANI

Od aprila letovi iz Tuzle na 16 destinacija

Tokom januara i februara ove godine prevezen je 20.821 putnik sa Međunarodnog aerodroma Tuzla uz reducirani red letenja, a očekuje se da letovi budu u punom kapacitetu ponovo od aprila.

NAŠI DANI

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

  Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv  je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj