Porezna uprava FBiH: Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke

Porezna uprava FBiH: Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke

Porezna uprava Federacije BiH je 7. februara  2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnost.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 65 neprijavljena radnika, 21 objekat u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 94 obveznika koji nisu izdavali račune i 28 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćno je 52 objekta i izdato 146 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 328.410,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će  i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima Federacije BiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac – ističu iz Porezne uprave, te pozivaju građane da prijave nepoštivanje poreznih zakona.

Rekordni prihodi PUFBiH u 2016., Sarajevo uplatilo više od trećine prikupljenog novca

Tokom 2016. Porezna uprava FBiH naplatila je rekordnih 4,45 milijardi KM. U odnosu na 2015, to predstavlja povećanje od 8,51 posto odnosno 349 miliona KM.

– Za ove rezultate su zaslužni porezni obveznici, Vlada FBiH i Parlament FBiH koji su donijeli nekoliko propisa koji su doveli do rasta finansijske discipline, a najveća zasluga svakako pripada zaposlenicima PUFBiH. Zahvalni smo i građanima koji su nam dostavljali informacije koje se tiču poreznih nepravilnosti, a samo tokom 2016. primili smo oko 1.600 takvih prijava – kazao je direktor ove institucije Šerif Isović prilikom obraćanja medijima u januaru.

Od ukupno naplaćenih javnih prihoda, 1,43 milijarde KM se odnosi na direktne poreze. Najveći rast zabilježen je kod poreza na dobit i to u iznosu od 58 miliona KM. Što se tiče naplate doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, tokom prošle godine zabilježen je rast od 5,25 posto tako da je ukupno naplaćeno 2,99 milijardi KM.

Najveći priliv prihoda ostvaren je iz Sarajevskog Kantona i to u iznosu od 1,65 milijardi KM. Firme iz Tuzlanskog kantona su u budžet FBiH uplatile 719 miliona KM, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona je uplaćeno 575 miliona KM.

Sarajevski kanton je uplatio oko 36 posto svih poreza.

(MiruhBosne)

Previous Tribina u Berlinu: Historija Bosne i Hercegovine prije dolaska Slavena na Balkan
Next Otvoren Muzej i stalna postavka u Memorijalnom centru Potočari

You might also like

Ekonomija/Biznis

Rezultati rada Novalićeve vlade i vlada zemalja regiona

Uporna kampanja protiv premijera Novalića je stvorila sliku neuspjeha Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja ne odgovara istini niti realnom stanju stvari i odnosa, istakao je jučer Bakir Izetbegović povodom

MADE IN BOSNIA-387

Novo na tržištu: Tops Ananas – najslađi okus ljeta!

   Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC Food plasirao je na tržište svoj novi ukus sa ananasom, prvi te vrste na tržištu biskvita.  Sa porukom “Najslađi okus ljeta –

Ekonomija/Biznis

Najbogatiji Bosanac širi biznis u CG: Hifa Oil otvara drugu benzinsku pumpu u Podgorici

Hifa Oil, vodeća bosanska naftna kompanija koja je u martu ove godine otvorila svoj prvi objekat u Podgorici, na bulevaru u blizini aerodroma, najavila je otvaranje druge benzinske pumpe u