Porodica Jagnjo duže od sto godina njeguje tradiciju ručne izrade mlinova za kahvu

Porodica Jagnjo duže od sto godina njeguje tradiciju ručne izrade mlinova za kahvu

Nekad je neizostavni predmet svake kuće u Bosni i Hercegovini bio ručni mlin. Prvo su se pravili ručno, pa onda fabrički. A vemenom su došli električni mlinovi s kojima je kahvu, istina, bilo lakše samljeti, ali se gubila čar iščekivanja i razgovora.

Više i nema potreba za mlinovima. Ni ručnim ni električnim. Sve se brže živi, pa se i kahva kupuje mljevena. A i sve se brže pije. Nestaje vrijeme usporenog živjenja, ili što bi rekli “ćejfa i meraka”.

A nekad se jednostavno bez ručnog mlina nije moglo, a kako se u Bosni i Hercegovini kahva pila kad god se za to ukaže prilika, ušlo je i u viceve. Tako u jednom od viceva posvećenih Bosancima kažu “Kako prepoznati Bosanku, a i Bosanca na plaži? Ima mrlju (modricu) od mlina na kuku”.

Ručni mlin iz svakodnevnice i viceva otišao je u historiju. I bliže je muzejskom, no svakodnevnom predmetu.

Ipak u sarajevskoj ulici Kovači, gdje se još mogu pronaći ostaci prošlosti, postoji i traje više od 100 godina, Mlinarsko-oštračka radnja Harisa Jagnje.

Prije Harisa Jagnje ovim zanatom su se bavili njegov otac Abdulah i dedo Smail koji je izučio zanat kod svog amidže Šerifa u periodu od 1912. do 1923. godine.

U ovom malenoj radnjici, u kojoj se teško okrenuti, prave se ručno mlinovi, popravljaju se, oštre se noževi…i jedina je te vrste ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Danas ručne mlinove za kahvu većinom kupuju stranci kao suvernire, a poneko od domaćih stanovnika, istina rijetko, donese mlin da se popravi.

A u izlogu radnje kad se krene uz ili niz Kovače stoje mlinovi. Oni žuti mesingani, a i oni bijeli rađeni od željeza i nehrđajućeg čelika. Tu iz izloga privlače turiste, vode prolazanike ako ih primjete u prošlost. Bude nostalgiju za nekim mirnijim vremenima.

(Fena/MiruhBosne)

Previous U punom je jeku berba i otkup šljive na Majevici
Next Oružane snage Bosne i Hercegovine gase veliki šumski požar na Čvrsnici

You might also like

BAŠTINA

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 482 godine postojanja i rada

  Sarajevska Gazi Husrev-begova medresa postoji 482 godine i jedina je škola u Bosni i Hercegovini koja kontinuirano radi duže od 470 godina. Osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske godine,

BAŠTINA

Muzej Hercegovine čuva začuđujuća rješenja neimara Hajrudina za gradnju Starog mosta

Muzej Hercegovine u Mostaru koji je nominiran za europsku nagradu EMYA 2016. u svom arheološkom parku koji je otkriven prilikom obnove Starog mosta čuva začuđujuća rješenja Hajrudina neimara za izgradnju

BAŠTINA

Bihać: Stari grad Orašac mami sve više posjetilaca (Video)

U srcu Nacionalnog parka Una je Stari grad Orašac koji bi uskoro mogao postati nova turistička atrakcija. Stari grad Orašac bi istoimenom povratničkom naselju mogao vratiti nekadašnji sjaj, a mještanima