Porodica Maksumić živi isključivo od stočarstva i poljoprivrede: Sve ono što proizvedemo možemo odmah prodati

Porodica Maksumić živi isključivo od stočarstva i poljoprivrede: Sve ono što proizvedemo možemo odmah prodati

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa saradnicima u utorak je posjetio Konjic

S obzirom da je Općina Konjic potpisala Memorandum o razumijevanju sa Uredom za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva danas je urađena evaluaciju projekata, koje je Općina Konjic apilicirana kod  IFAD-a.

Tokom posjete ministar Dedić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Dževada Maksumića, koji se uspješno bavi stočarstvom i poljoprivredom više od dvije decenije, a čiji  su sinovi Sedin i Seid nastavljajući porodičnu tradiciju prije četiri godine registrovali obrt, obezbjeđujući sebi zaposlenje na taj način.

-Ovi mladi ljudi pravi su primjer da mlade osobe u našim ruralnim područjima mogu kroz poljoprivredu ostvariti prihode za sebe i svoju porodicu. Mi smo povećali budžetska  sredstva za poljoprivredu i sretni smo kada vidimo zadovoljne poljoprivredne proizvođače na terenu. Vjerujemo da ćemo  kroz veću podršku poljoprivredi, kroz projekte IFAD-a, podršku kantona i općina olakšati  djelovanje poljoprivrednim prozvođačima, učiniti poljoprivredu održivom i time svakim danom jačati proizvodnju hrane u našoj zemlji – kazao je ministar Šemsudin Dedić.

Načelnik Ćatić se zahvalio ministru Dediću na posjeti i podršci koju Vlada F BiH  pruža poljoprivrednicima na konjičkom području.

 – Današnjom posjetom  željeli smo da skrenemo pažnju na mlade ljude i pozovemo mlade koji su na selu da iskoriste sve poticaje koji se nude od državnog, federalnog, kantonalnog do općinskog, da rade i proizvode i ostvare se u svojoj domovini i svom Konjicu – kazao je načelnik Ćatić.

Naša petočlana porodica živi isključivo od stočarstva i poljoprivrede, i s obzirom da smo uvidjeli da sve ono što proizvedemo možemo odmah prodati, odlučili smo se stalno proširivati i proizvoditi što više proizvoda na našem gazdinstvu, tako da nam svaki vid podrške mnogo znači. Čuli smo od ministra Dedića da su iznosi poticaja za 2022.g. znatno  uvećani, što nas posebno raduje i daje snagu da nastavimo istim i jačim tempom  u budućnosti – kazao je Sedin Maksumić, zahvaljući se na posjeti i prilici da sa resornim  ministrom razmijene potrebne informacije i upoznaju ga sa potrebama mladih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini.

Previous RUSAG BOSANSKI - Bosanski vitezovi
Next Pola vijeka kultnog filma "Valter brani Sarajevo": Šibina posveta gradu koja je očarala svijet

You might also like

Ekonomija/Biznis

“Kupuj domaće – gradi BiH”

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine nizom aktivnosti svakodnevno podržava i promoviše bosanskohercegovačke kompanije, koje, sada u vanrednim okolnostima usljed pandemije korona virusa ustupaju sve svoje kapacitete i radnu snagu

ŽIVOT

Branko iz Kraljeve Sutjeske: Bosanac, po starini Bošnjanin. Samo je Bosna domovina!

“Bosanac, po starini Bošnjanin – isto je to. I ponositi Slaven, što je malo ko danas”, počinje razgovor Branko Češljić sa ekipom N1. Nastavlja – nije domoljublje imati zastavu, već

Ekonomija/Biznis

U Živinicama otvorena novoizgrađena fabrika Elsta Mosdorfer Bosnia

Danas je u poslovnoj zoni Ciljuge II Živinice svečano otvorena novoizgrađena proizvodna firma Elsta Mosdorfer Bosnia. Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i