‘Porodica Ramić je simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu’

‘Porodica Ramić je simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu’

Hasib-ef. Ramić je sa svojom porodicom postao simbol, i ostat će simbol – simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu, zarad opstanka i života drugih i opstanka islama na ovim prostorima – poručio je večeras reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je prisustvovao okruglom stolu, održanom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kojim je obilježena 30. godišnjica šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu, maja 1993. godine.

– Naše današnje podsjećanje odnosi se na jednog našeg imama i njegovu porodicu. Iz perspektive ovoga svijeta priča o njima je teška, puna boli i užasa. Krajem maja 1993. godine pripadnici samoproglašene Vojske Republike srpske počinili su zločin nad Hasib-ef. Ramićem i njegovom porodicom. Osobe u vojnim uniformama zaklale su Hasib-ef. i njegovu suprugu Šefiku, a prije toga njihovu djecu: Muhameda u 13. godini, Melihu u 10. godini i Ahmeda u četvrtoj godini. Najmlađu kćerku Aminu, koja je imala tek tri mjeseca, vojnici samozvane Vojske Republike srpske su zadavili – kazao je reisul-ulema.

Ukazao je na činjenicu da su oni suočeni s užasom “samo zato što su bili muslimani, i živjeli kao muslimani”.

– Iz perspektive ahireta, oni su ovaj svijet napustili kao šehidi kod svoga Gospodara. Ali pitamo se šta je sa ovodunjalučkom odgovornosti onih koji bi ovaj zločin trebali rasvijetliti i njihove počinioce primjereno kazniti. Za državno tužilaštvo ovaj zločin kao da ne postoji. Nije ih briga. Time nam šalju diskretnu poruku da im žrtve imama nisu važne. Ova naša Tezkiretnama je, između ostalog, i zato ustanovljena – ocijenio je reisul-ulema.

Također, ukazao je i na značaj organiziranog, ozbiljanog, svrsishodnog i kontinuiranog načina prisjećanja na ljude koji su dali značajan doprinos održanju i obogaćenju vrijednosti vjere i kulture na ovim prostorima.

– U tome vidim dobar znak – ocijenio je reisul-ulema.

Podsjetivši na arapsku poslovicu “Narod koji ne oživljava sjećanje na svoje velikane, neće dugo živjeti”, reisul-ulema je naglasio da “mi oživljavamo sjećanje na one koji su u našoj prošlosti, na ovaj ili onaj način, ostavili dubok trag i dali vlastiti doprinos u oblikovanju naše kolektivne svijesti”.

Reisul-ulema: Porodica Ramić je simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu

– Na taj način čuvamo i osvježavamo pamćenje, nadahnjujemo se primjerima tih ljudi, naših očeva i majki, sinova i kćeri, i onima oko sebe ukazujemo na put prema budućnosti. Ne trebam napominjati da u našem kolektivnom biću ima i njihovoga udjela, neka ih Allah nagradi za trud i žrtvu koje su ugradili u nas – istaknuo je reisul-ulema.

Naglasio je da se govor o velikanima iscrpljuje, i ne smije se iscrpljivati u evociranju uspomene na njih, već da predstavlja svojevrsni okvir koji treba da čuva stanovitu poruku i prenosi je dalje.

– Samo tako naše podsjećanje na naše velikane zadobit će puni smisao i opravdati svoje postojanje – potcrtao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je, podsjećajući na žrtvu naših šehida, naglasio da su oni zajednici dali novu energiju i dodatnu snagu.

– Da njih nije bilo naša današnja stvarnost bila bi bitno drugačija. Mnogo je u Bosni neispričanih priča, mnogo je patnje i bola, ali i stamenosti i dostojanstva. Mi danas pričamo jednu od njih. Naša današnja priča, naše današnje podsjećanje, vjerna je slika toga. Neka ih Allah obaspe svojom milošću i dostavi im naše selame – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Previous Izetbegović: Na štetu države nećemo da budemo poslušnici
Next Dobitnici 'Večernjakovog pečata' za osobe godine Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler

You might also like

RIJEČ

Novi selektor bosanskih košarkaša: Nurkić će igrati i dolazi 4. augusta

Prije tri dana košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora nakon što je Vedran Bosnić podnio ostavku. Adis Bećiragić, bivši reprezentativac i vrlo uspješan trener, preuzeo je slektorsku

RIJEČ

Pečaćenje Tucakovića džamije u Neumu je isključivo političko pitanje, na potezu su političari

Piše: Hasan Eminović U jeku intenzivne administrativno-pravne korespondencije između predstavnika Islamske zajednice (IZ) u Hercegovini sa nadležnim službama Općine Neum viješću da je džamiji pridodana munara i da su općinske

HISTORIJA

Hoare: Prelazak na islam Bosance nije učinio manje evropskim

U vrijeme kada desnica jača širom Evrope, a mnogi političari simpatije glasača pokušavaju dobiti ističući kako u Evropu treba vratiti kršćanske vrijednosti, utjecajni britanski historičar Marko Attila Hoare kaže da vezivanje religije za