Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Završen je protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu koji je organizovan zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja AA.

Prema procjenama organizatora, prisutno je bilo nekoliko hiljada građana, koji su se okupili danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu na protestu kojeg su organizovale neformalne grupe građana.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu i Hercegovinu”, “Schmidt, ostavka”…

Građani se razilaze, a protesti su prošli mirno i bez incidenata. Normalizovan je i saobraćaj u Zagrebačkoj ulici ispred OHR-a koji je bio obustavljen dva sata.

Okupljeni su poručili da su se okupili zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine i nepravde i da se ne smije više dozvoliti 1992. godina. Poruka građana na protestima je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”.

Okupljeni ispred zgrade OHR-a su poručili da ovo nije borba protiv OHR-a niti protiv institucije visokog predstavnika već poruka da građani BiH žele građansku Bosnu i Hercegovinu, jednakopravnu i da nikakvu drugu ne prihvataju.

-Kako su naveli organizatori, koji su se putem razglasa obratili okupljenima, odlukama Schmidta narušavaju se odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i mišljenja Venecijanske komisije.

– Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele i treći entitet koji je u Haagu presuđen kao udruženi zločinački poduhvat. Ovim odlukama uvodi se aparthejd – rečeno je večeras, prenosi Fena.

Organizatori su na društvenim mrežama Schmidtu poručili da postoji mehanizam za njegovu smjenu.

“Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke, jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već si smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bosanski građani ispred OHR-a na ruke vežu bijele trake
Next Firma iz Bugojna podijelila radnicima dobrovoljnu jednokratnu pomoć od 1.080 KM

You might also like

RIJEČ

Državni parlamentarac: Bećirović srbijanskom premijeru Vučiću postavio 11 pitanja

Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik SDP BiH postavio je srbijanskom premijeru 11 pitanja povodom otvorenog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i negiranja suvereniteta države Bosne

NAŠI DANI

Tradicija: Spektakularna borba bikova u Visokom (Video)

Korida u Goduši u Visokom donijela je okršaj šampiona Medonje, čiji je vlasnik poznati privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, i Jelenka Nezira Ahmića.  U rijetko viđenoj borbi bikova višestruki

NAŠI DANI

Mlazni avioni EU izvode obuku iznad Bosne i Hercegovine

U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a takoder i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije “Althea” prihvatio je ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih