Posjeta uoči ramazana: Ajka Lokmić, najstarija u Bosni, ima 109, a Selma Hadžagić 100 godina

Posjeta uoči ramazana: Ajka Lokmić, najstarija u Bosni, ima 109, a Selma Hadžagić 100 godina

Poštovati stare ljude i brinuti o njima znači pružiti im pažnju i dostojanstvo kakvo zaslužuju. Iako u današnjem društvu često nedostaje senzibiliteta prema starijim osobama, Općina Stari Grad Sarajevo i načelnik Hadžibajrić svojim primjerom pokazuju kako treba brinuti o starima i uzvratiti im pruženu ljubav, nježnost i poštovanje. Svake godine, uoči mjeseca ramazana načelnik Hadžibajrić obiđe najstarije sugrađane, pa je tako bilo i danas kada je posjetom iznenadio dvije stogodišnjakinje iz ove općine: Ajku Lokmić (109) i Selmu Hadžagić (100).

Ajka Lokmić je najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, a možda I Evropi

Ajka Lokmić je, prema tvrdnjama njene kćerke Zumrete Dedajić, ne samo najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari zahtjevima za razgovor. Kako kažu, Ajka više nije u mogućnosti odgovoriti na takve pozive, ali svake godine s nestrpljenjem čeka posjetu iz Općine Stari Grad.

Image

Ajka će u maju napuniti 109 godina, a danas je i zvanično dobila plaketu da je najstarija stanovnica Općine Stari Grad Sarajevo, te druge prigodne poklone. Rođena je 1914.godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Ajka se udala za Nuriju Lokmića i tada je iz ulice Hadžijamakova preselila u Mejlijinu, u porodičnu kuću staru 150 godina gdje i danas živi. Nuriju je nadživjela 40 godina, odgojila četvero djece, četvero unučadi, a na putu je i praunuče. Cijeli svoj životni vijek provela je u Sumbuluši, u Starom Gradu.

Nana Ajka je i dalje dobrog zdravlja, samo je pamćenje više ne služi tako dobro. Sve do 100-e godine nana je postila svaki Ramazan i učila, a sad sa suzama u očima priča kako više ne može i žali zbog toga. “Dobro sam. Koje su godine, dobro je. Ako mognem postiću. Zaboravljam, pa ne mogu učiti i to mi je najviše žao. Prije smo se okupljali u ramazanu, bila vazda puna kuća, dolazilo se, a sad više ne mogu,” ispričala je Ajka suznih očiju.

Stogodišnja Selma Hadžagić živi na Širokači

Na Širokači, u kući staroj 200 godina živi stogodišnja Selma Hadžagić o kojoj brine sin Enes. I ova starica je dobrog zdravlja i raduje se svakome ko joj pokuca na vrata. Rođena je i odrasla u Berkuši, a kada se udala za supruga, preselila se svega stotinjak metara dalje, u ulicu Sutorinska i tu je i dan danas. Selma je ostala bez supruga prije 36 godina, a na bolji svijet ispratila je i kćerku, te danas ima samo sina Enesa. Prisjetila se kako je nekada cijela ulica bila puna njene rodbine, a sada više nema nikoga, raselili se i umrli. “Rodila sam se u Berkuši i bila su to druga vremena. Sjećam se kako sam išla sama u školu u Bistriku, niko me nije vodio. Žao mi je što nisam završila više škole, ali eto,” ispričala je Selma. Odrasla je u duhu tradicije i običaja i naučena da posti od malih nogu. Ipak, kako je kazao sin Enes, od prošle godine više ne može postiti i to joj najteže pada.

Image

Načelnik Hadžibajrić je stogodišnjakinje obradovao prigodnim hedijama, te kazao da današnja posjeta za njega nije bila obaveza nego zadovoljstvo i čast koju je rado ukazao najstarijim sugrađankama. “Koliko brinemo o svojim starima, toliko će naša djeca jednog dana brinuti o nama. Naši stari su riznica znanja, mudrosti, iskustva i običaja koje od njih učimo i baštinimo. Meni je zadovoljstvo što u Starom Gradu imamo sugrađane koji dožive duboku starost i uvijek ćemo brinuti o njima jer je to naša dužnost i obaveza,”poručio je načelnik Hadžibajrić.

Previous Bosna po šumskim bogatstvima dva puta bogatija od Belgije, tri puta od Danske i gotovo četiri puta od V. Britanije
Next Večeras nastupa ramazan - mjesec posta, odricanja i darežljivosti

You might also like

ŽIVOT

Porodica Talić iz Jajca dobila deseto dijete – ‘Sve je u redu, dijete je, hvala Bogu, zdravo’

  Vijest o hrabroj majci, Nermini Talić iz Jajca, koja je jučer na svijet donijela deseto dijete, već je odjeknula Bosnom i Hercegovinom, piše Radiosarajevo.ba Nermina je, naime, u Ginekološko-porođajnoj službi JU

ŽIVOT

Selo Osmače kod Srebrenice sinonim za uspješan povratak

Mjesto Osmače, od Srebrenice udaljeno 20 kilometara, prepoznatljivo je po ljepoti prirode, nadaleko poznatom „osmačkom krompiru“, te kao prvo selo u Bosni i Hercegovini sa solarnom uličnom rasvjetom. U ovom

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbiju će “prožderati” sopstveni nacionalizam

“Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti” Historičar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada