SNSD-ov poslanik u mitomanskom zanosu: Trebinje je Srbija.. sve je ovo Srbija

SNSD-ov poslanik u mitomanskom zanosu: Trebinje je Srbija.. sve je ovo Srbija

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine bh. entiteta Republike srpske nalazi se, između ostalih, i Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju i Prijedlog odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje” po hitnom postupku.

Nakon oštrih kritika opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića u vezi izgradnje aerodroma u Trebinju i obećanja u proteklim godinama, za riječ se javio Srđan Mazalica, poslanik iz SNSD-a.

“Mi smo manje zaduženi nego vi kad ste bili na vlasti”, kazao je Mazlica.

“Treba prihvatiti svaku pomoć koja dođe, naravno da od srca treba prihvatiti kada je od Republike Srbije. Strateški interese koji Republika Srbija vidi na području istočne Hercegovine, srce teritorije koji su u ranom srednje vijeku naslili Srbi, je izuzetno važno za nas i Republiku srpsku. Nije Bosna i Hercegovina jedno, Srbija drugo. Trebinje je bilo Srbija, Bosna je bila Srbija, sve je ovo Srbija i tako treba da se ponašamo, tako treba da investiramo tako treba ulažemo, tako treba da razmišljamo”, kazao je Mazalica.

“I onda kažu problem je što Srbija ulaže u Repubiku srpsku. Ne ulaže Srbija u Republiku Srpsku, Srbija ulaže u Srbiju, evo ja ću vama sada reći. Trebinje je Srbija. Barem toliko treba da znate o elementarnim stvarima”.

Odgovorio mu je Vukanović.

“Nemojte se ovdje baviti jeftinim populizmom, pričati o srpskim gradovima, a mi krepajemo od gladi. 3.000 ljudi su protjerali u Dubrovnik. Mnogi su Dubrovčani više uradili za srpsstvo nego vi koji ste na vlasti”, kazao je Vukanović.

U izgradnju aerodroma u Trebinju se uključena je i Srbija koja će finansirati izgradnju i putem koncesije upravljati njime 30 do 35 godina, prenosi N1.

Bosna pod Srbijom ili Srbija pod Bosnom?

Kada je riječ o fabrikovanju historije ne možemo reći da nismo čuli slične izjave.

Međutim, na neistine ne treba ostati nijem. Što se tiče Trebinja, u ranom srednjem vijeku bilo središte jedne šire, zasebne, teritorije – Travunije. Travunija je potom bivala pod vlašću srpskih vladara, kao i Duklje (Crne Gore).

Potom je, najvjerovatnije u vrijeme bosanskog bana Stipana II Kotromanića, koji je tad pod svoju vlast stavio Hum (dijelovi današnje Hercegovine) taj prostor ušao u sastav bosanske države – u kojoj je i danas.

A se pisa Pribislav, dijak bana Stipana – koji  držaše od Save do mora, od Cetine do Drine.

Razni mitomani trebali bi znati da Bosna u historiji nikada nije bila pod Srbijom! Na vrhuncu moći (svoje i srpske), car Dušan provalio je u Bosnu, ali je zaustavljen i izbačen iz zemlje od strane bosanske vojske i pomenutog bana. Ubrzo je njegov nasljednik Tvrtko I, kao ban i kralj dodatno proširio bosansku državu. Tada se Bosna prostirala istočno sve do Zvečana na Kosovu.

Osvrnućemo se na još jednu neistinu vezanu za prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Vjerovatno da bi se lakše prihvatila historijska činjenica o njegovoj vladavini nad Bosni susjednim zemljama i narodima, nastoji ga se prikazati kao pripadnika tih naroda! Tako se kao glavni argument tim tvrdnjama pominje baba bosanskog kralja kojaje bila od srpskog roda, odnosno Nemanjića. Oni kojima je to argument svakako neće spomenuti činjenicu da je majka Dušana Nemanjića bila – Bugarka! Po toj logici, svakako je preče bilo Dušana proglasiti Bugarinom, mada to niko ne čini.

A Srbija je do dolaska Osmanlija bila podložna Bosni – kako kralju Tvrtku I, tako i posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću Kotromaniću, koji je ujedno bio i despot Srbije.

Na kraju ćemo citirati srbijanskog književnika Svetislava Basaru.

Problem je što je srpska historija započeta s gomilom izmišljotina i čistih fikcija o zlatnoj mitološkoj prošlosti, o srednjovjekovnom srpskom carstvu, koja je bila proizvod romantičarskih iluzija. Druga nikakva nije mogla ni biti napisana, jer je Vukova reforma učinila dokumentaciju od prije 400 ili 500 godina potpuno nečitkom i onda je sve krenulo od jedne fikcije u koju su upumpavani neki lažni mitovi. To je jedan psihički entitet koji lebdi u Srbiji od početka 19. vijeka do danas.’

(MiruhBosne)

Previous Objavljeni haški dokumenti o Viškovićevoj ulozi u genocidu u Srebrenici
Next Bihać: Stari grad Orašac mami sve više posjetilaca (Video)

You might also like

RIJEČ

BOSNA I HERCEGOVINA JE OSMO SVJETSKO ČUDO!

Autor: Muhamed Mahmutović U bezglavoj bježaniji po cijelom dunjaluku pred četničkom kamom jedan se dobri Bošnjanin obreo negdje u prašumi Amazona i tu ga uhvatili divljaci koji su odlučili da

NAŠI DANI

Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će ove sedmice u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Susret sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine planiran je za petak u glavnom gradu, a

RIJEČ

Avdović o Schmidtovom izvještaju UN-u

Komentar poznatog novinara Erola Avdovića na Schmidtov izvještaj UN-u… STVARANJE ENTITETSKE ARMIJE – JEDNAKO SECESIJI – Najava stvaranja entitetske vojske RS-a, dakle u jednoim dijelu suverene države Bosne i Hercegovine