Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta

Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta

Američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer.

To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa komapnijom Prointer.

Ipak, nezvanični izvori tvrde da je ta, kao i još nekoliko desetina firmi u vlasništvu porodice Dodik i njima povezanih lica.

Američke sankcije Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije.

Prema saznanju BN, Prointer je izbrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija.

Kako BN saznaje, Prointer je nedavno dobio i novog direktora, jer je prethodna dirketorica napustila tu kompaniju, upravo, zbog mogućih sankcija.

Kompanija Prointer ITSS je članica Infinity Internacional Group.

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da ne ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

Dobro upućeni izvori, tvrde da je za očekivati da će i druge, prije svega američke kompanije, slijediti odluku meričke vlade da prekinu saradnju sa firmama koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, odnosno njegovim srodnicima.

Firma Prointer dobija najviše poslova u IT sektoru u BH entitetu RS, gdje ima milionske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javnim preduzećima, što mnogi povezuju da je to zbog toga jer iza nje stoji Igor Dodik, sin “predsjednika svih predsjednika”.

Previous Samir Bečić nastoji doprinijeti domovini: Piše kongresmenima, poziva Apple da otvori trgovinu u Bosni
Next U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

You might also like

NAŠI DANI

Arminka Helić: Ne smijemo dozvoliti da zapadni Balkan ponovo sklizne u sukob

Arminka Helić, bosansko-britanska političarka i zastupnica u Gornjem domu parlamenta UK upozorila je u svom tekstu na aktuelnu situaciju u našoj zemlji. Sljedećeg oktobra biće 30 godina otkako sam došla

NAŠI DANI

Hartmann: Potvrđeno je da su zločini počinjeni na teritoriji ‘H-B’ bili planirani uz podršku tadašnje vlasti u Hrvatskoj, da su dijelili iste ciljeve i to je vrlo bitno

  Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann za N1 je prokomentarisala današnju drugostepenu presudu šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne. Potvrđeno je 111 godina zatvora za šestoricu u Haškom tribunalu, a izricanje

NAŠI DANI

Posljednja počast hrabrim policajcima Šehoviću i Vujinoviću (VIDEO)

  Veliki broj kolega, prijatelja i građana Sarajeva te članovi porodica danas su na zajedničkoj komemoraciji odali počast brutalno ubijenim hrabrim policajcima, sinovima, muževima i očevima Adisu Šehoviću i Davoru