Posljednji ispraćaj ubijenih Vlaseničana

Vlasenica, Ratni zločini

Pored tabuta Edisa Hajdarevića, ubijenog kad je imao sedam godina, nije bilo roditelja – i oni su ubijeni 1992.

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici klanjana je kolektivna dženaza za pet žrtava iz ovog kraja ubijenih 1992. godine.

Dvanaestu kolektivnu dženazu ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, prenosi Anadolija.

Članovi porodica, prijatelji i komšije posljednji put su se oprostili od Dijana Dragića (17), Sakiba Saračevića (29), Salke Merića (34), Dude Dautović (68) i Edisa Hajdarevića, koji je imao samo sedam godina kada je ubijen.

Klanjana je i dženaza Džemili Ferhatović (62) za koju je nakon ekshumacije utvrđeno da je umrla prirodnom smrću u prijeratnim godinama.

Pored Edisovog tabuta danas nije bilo roditelja. Njegovi majka i otac također su ubijeni 1992. godine.

Njegova nena Mulka Huseinović je neutješna. Izgubila je supruga i zeta u proteklom ratu, a danas je sa svojim sinom, komšijama i prijateljima u mezar spustila i sedmogodišnjeg unuka.

“Kako je otišao iz Konjević-Polja, više ga nisam vidjela. Otišao je sa ocem. Pohvatali su ih i pobili, i eto ti”, kaže kroz suze nena Mulka Huseinović.

Edisov daidža Hasan kaže da tog dana, dok su bježali od smrti, nije bio sa njima.

“Dijete je reklo da je imalo predosjećaj, nije htio da ide sa ocem”, rekao je Hasan Huseinović.

Potraga za istinom

Alija Patković sahranio je danas sestru Dudu Dautović. Godinama je tražio kosti svoje sestre koja je konačno pronađena u jednoj od masovnih grobnica.

“Ne mogu da shvatim da postoji strana koja neće da kaže istinu. Dugo smo tragali za kostima i nismo pronašli kompletan skelet. Ostala je da sačuva stoku, ali svoj život nije sačuvala”, kaže Dudin brat Alija.

Tijela žrtava ekshumirana su iz sekundarne masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine.

Iz ove grobnice su ekshumirana 232 tijela, među kojima je 112 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka. Dosad je ukupno identificirano 155 posmrtnih ostataka.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu kolektivne dženaze u Vlasenici, istakao je da su Vlaseničani sahranjivani ne samo u mezarju Rakita već i mezarjima Zaklopača, Pijuci i drugim.

“Do sada je u mezarju Rakita obavljeno 337 dženaza, a oko 500 u Potočarima. Padom Srebrenice 1995. godine stradalo je oko 1.000 naših sugrađana”, istakao je Hadžiomerović.

Od ukupno 2.643 ubijenih, još se traga za gotovo 1.000 žrtava iz Vlasenice.

Stotine stradalih

Prema nekim nezvaničnim podacima, 863 Vlaseničana su stradala i u genocidu u Srebrenici. Blizu 7.000 vlaseničkih žena je prošlo kroz nepojmljive torture, a mnoge od njih su i silovane.

Nekoliko stotina porodica ubijenih još tragaju za kostima najmilijih, a njihov pronalazak i ukop otežava i činjenica da u posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su osuđene tri osobe: Dragan Nikolić, zvani Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car, i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

(Agencije/AJB)

Previous Veliki uspjeh: Njegoš Sikiraš MVP utakmice u Americi!
Next Prevent apparel - kolekcija muških odijela sa etiketom "Made in BiH"

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bivši tužilac za ratne zločine Srbije: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je jučer bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini “22 godine poslije sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?”, koju

NAŠI DANI

Srebrenica: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale

NAŠI DANI

U Zenici obilježena godišnjica masakra nad civilima

U Zenici je na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, počinjen masakr nad civilima, kada su ispaljene granate na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno