‘Potkopali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini’

‘Potkopali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini’

Američki državni sekretar Antony Blinken saopćio je kako etnonacionalističke stranke ne mogu ugrožavati budućnost Bosne i Hercegovine na račun njenih građana.

Blinken je na Twitteru komentarisao odluku Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na listu uvrsti Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS.

“Etnonacionalističke stranke ne mogu ugrožavati budućnost Bosne i Hercegovine na račun njenih građana. Danas je Ministarstvo finansija označilo dvojicu zvaničnika koji su potkopali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini”, saopćio je Blinken.

-Ministarstvo finansija Sjedinjenih američkih država proširilo je danas listu sankcionisanih osoba iz Bosne i Hercegovine, a na listi su i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike srpske Alen Šeranić.

Na zvaničnoj stranici State departmenta navodi se da su Šeranić i Čavara ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija Bosne i Hercegovine.

Ranije su SAD uvele sankcije Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici i Asimu Sarajliću, delegatu SDA u Domu naroda PSBiH, bivšem čelniku VSTV-a Milanu Tegeltiji…

Na listi američkih sankcija je i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous Konjic: Obilježavanje 640 godina od prvog pomena grada uljepšano ulaskom FK Igman u Premijer ligu
Next Amar Osim novi šef stručnog štaba FK Velež

You might also like

NAŠI DANI

Pretresi na više lokacija u vezi sa ubistvima sarajevskih policajaca

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše pretrese na više lokacija u vezi sa ubistvima dvojice sarajevskih policajaca iz 2018.

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 500 vojnika

Ministarstvo odbrane BiH će sutra, 25. marta 2022. godine, objaviti oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, sa rokom prijave 30 dana

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu

  Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana na današnji dan prije 26 godina, od jedinica Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca. Centralna manifestacija obilježavanja za Tuzlanski