Potpisan Ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen

Potpisan Ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo je danas ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen sa izvođačem, firmom EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo, saopćili su iz ovog javnog preduzeća.

Za Ugovor koji je vrijedan 39.388.871,41 KM sa uračunatim PDV-om, sredstva je obezbijedila Vlada Federacije BiH iz Budžeta prema Programu utroška dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima -Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“.

Potpisivanje ovog ugovora prošle sedmice je najavio direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, koji je rekao da su pri kraju pregovori za obezbjeđenje svih neophodnih sredstava za dovšetak tunela i izgradnju pristupnih cesta i kompletne infrastrukture, čijom izgradnjom će tunel biti potpuno funkcionalan i pušten u promet.

– Opredjeljenje Vlade FBiH i ovog menadžmenta Autocesta FBiH je završetak projekta i puštanje tunela u promet. Nakon što tunel bude u funkciji, Istočna Bosna i susjedni dijelovi Srbije, bit će znatno bliže Sarajevu i ostalim mjestima u Bosni. Svi korisnici imat će direktnu korist od izgradnje tunela jer će se vrijeme putovanja značajno skratiti– rekao je Voloder.

Tunel Hranjen je projekat  od posebnog značaja za Federaciju BiH. Za iznos odobrenih sredstava nastavit će se iskop i ugradnja primarne podgrade u glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi sa južne/izlazne strane kao i ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge sa obje strane tunela Hranjen (sjeverne/ulazne i južne/izlazne strane).

Izgradnja ovog najzahtjevnijeg dijela brze cesta Prača – Goražde, sastoji se od dvije cijevi, dužine od 5,5 kilometara. Jedna će biti namjenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Strategija JP Autoceste FBiH je izgradnja mreže brzih cesta kroz Federaciju BiH. Tunel Hranjen se uz podršku Vlade Federacije nastavlja graditi, a rok za završetak ovog ugovora je 12 mjeseci. U ovoj godini je započeta i izgradnja brze ceste Vitez – Nević polje, a početkom naredne godine planiran je početak izgradnje brze ceste Bihać – Cazin- Velika Kladuša – Republika Hrvatska kao i brze ceste Mostar – Široki -Grude- granica RH.

Previous Američka vladina komisija o najavljivanim promjenama Izbornog zakona: Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice
Next U Travniku nastao domaći brend obuće - JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

You might also like

Ekonomija/Biznis

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda. Oznaku

Ekonomija/Biznis

Voith Hydro Bosnia – u Lukavcu proizvodnja komponenti za hidroelektrane

U okviru aktivnosti Saradničke mreže i programa postinvesticione podrške stranim kompanijama u Bosni i Hercegovini, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) posjetili su kompaniju Voith Hydro Bosnia doo

Ekonomija/Biznis

Bližimo se cifri od 30 milijardi KM vanjskotrgovinske razmjene (VIDEO)

  Za Bosnu i Hercegovinu je 2017. godina u ekonomskom smislu bila bolja od predhodne, a statistički podaci ukazuju da je ostvaren rast industrijske proizvodnje, izvoza, kao i stope pokrivenosti