Potres u RH prouzrokovao oštećenja i u Cazinu, Bos. Kostajnici

Potres u RH prouzrokovao oštećenja i u Cazinu, Bos. Kostajnici

Zemljotres 6,3 stepeni po Richteru, koji je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, oštetio je više objekata u Cazinu, u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

Manja šteta je zabilježena i na zgradi Općine Cazin, a preduzete su mjere sigurnosti kako ne bi došlo do povreda u slučaju da s oštećenih objekata padnu krhotine.

Zemljotres od 6,3 stepena po Richteru, koji je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, osjetio se i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Austriji pa čak i Njemačkoj.

U snažnom zemljotresu u Petrinji povrijeđeni su brojni građani. Na terenu su vatrogasne ekipe, a stigla je i vojska koja pomaže građanima. Ispod ruševina ekipe na terenu spašavaju građane. Prema snimkama s terena, pričinjena je velika materijalna šteta.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje potvrdio da je u potresu poginulo dijete.

Poslije novog snažnog zemljotresa vlada panika i u Zagrebu i kolaps saobraćaja. Građani su na ulicama, a zabilježene su i gužve na izlazima iz grada.

Nakon zemljotresa jačine 6,3 stepeni, u blizini Zagreba u narednih 40 minuta zabilježena su i tri blaža magnitude od tri do 3,5 stepena.

“Pozivamo građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje. Osobe na višim katovima neka potraže nosivi zid”, objavila je policija.

Načelnik opštine Bosanska Kostajnica (Kostajnica u novije vrijeme) proglasio je vanredno stanje u ovoj opštini, potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol Opštine i rekao da je zemljotres u ovoj opštini Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova.

“Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave takođe nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo da li ima povrijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Obezbjedićemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uslovni za stanovanje i nadamo se da će se tokom dana situacija smiriti i da ćemo krenuti sa raščišćavanjem”, rekao je Pašić i dodao da se potres osjetio jako u ovoj opštini.

Naglasio je da se građanima u ovoj opštini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

Previous Zvizdić: Probosanske snage imat će većinu u Mostaru, potrebno poštovati principe
Next Općina Kakanj će novac planiran za doček Nove godine preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje sugrađanina Zejnila Kadrića

You might also like

NAŠI DANI

Kina donirala vakcine građanima Bosne i Hercegovine

Ambasador Narodne Republike Kine Đi Ping uručio je danas ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević donaciju od 50.000 vakcina protiv Covida-19, namijenjenih građanima naše zemlje. Kako je ranije

NAŠI DANI

Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju članovima Glavnog odbora njegove stranke SNS prokomentarisao je nedavnu izjavu američkog generala. Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao se povodom isporuke

NAŠI DANI

Obilježen Dan oslobođenja općine Ključ

U srijedu je obilježeno 26. godina slobode bosanskog kraljevskog grada Ključa… U znak zahvalnosti svima onima koji su svoje živote položili, čijom zaslugom obilježavamo i slavimo ovaj datum općinska delegacija