Potvrđena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i ostalima

Potvrđena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i ostalima

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva te potvrdio prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedan od branilaca Fadil Abaz i Državni sud.

Zajedno sa Vikićem oslobođeni su Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

“Sud BiH je otpremio drugostepenu presudu Dragan Vikić i drugi kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH, i presuda Suda BiH od 21. aprila 2022. godine se potvrđuje“, naveli su iz Suda.

Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH (MUP RBiH), i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni su optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva te da su propustili kazniti počinioce.

Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni su optužbe da su učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prijevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je tokom izricanja presude u aprilu ove godine u kratkom obrazloženju naveo kako je analizom svih provedenih dokaza utvrđeno da Tužilaštvo van razumne sumnje nije ponudilo dokaze iz kojih bi se izveo zaključak da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret.

Tužilaštvo je, prema ocjeni Suda, tokom postupka tvrdilo da je Vikić bio komandant Jedinice rezervnog sastava, dok iz provedenih dokaza proizilazi da je bio komandant Odreda milicije MUP-a RBiH, kao i da je za osam ubijenih vojnika utvrđeno da su bili pripadnici JNA, a ne Vojske Republike Srpske (VRS), koja tada još nije bila formirana, kako je, prema Božićevim riječima, navodilo Tužilaštvo.

Prema njegovim riječima, Pušina se, kao pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, teretio da je propustio nužne mjere i radnje da se kazne počinioci ubistava i to kao osoba nadređena Vikiću, za šta nisu ponuđeni dokazi, kao ni da je bio obaviješten o događaju u Velikom parku.

Nepouzdani su iskazi svjedoka, prema ocjeni Sudskog vijeća, koji su navodili da je Uzunović “jedno od lica koje je pucalo u zarobljenike” i da je kombi s tijelima ubijenih vozio prema Darivi, jer su neki od svjedoka odustajali od svojih izjava, niti su ovog optuženog mogli identifikovati kao osobu koja je utovarala leševe u kombi.

Optuženog Čovčića, kako je rečeno u obrazloženju presude, nijedan svjedok nije doveo u vezu sa ovim događajem.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017. Prvostepena presuda izrečena im je 18. oktobra ove godine.

Na pravosnažnu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Previous Usprkos složenim okolnostima Oružane snage BiH svoju 17. godišnjicu dočekale odličnim rezultatima
Next Srbija se pribojava Bošnjaka i Albanaca u dresu Švicarske

You might also like

NAŠI DANI

Diže se Arnaudija, posljednja neobnovljena banjalučka džamija

Danas se postavlja kamen temeljac umanjene i ‘mlađe sestre’ grandiozne Ferhadije; obje su džamije uništene istog dana. Iako nisu bile na borbenim linijama, sve banjalučke džamije uništene su tokom posljednjeg rata u

NAŠI DANI

Davis Cup: Bosna i Hercegovina u najjačem sastavu protiv Južnoafričke Republike

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za play off meč Prve svjetske grupe Davis Cupa protiv Južnoafričke Republike (JAR), koji se u petak i subotu igra u Gradskoj

NAŠI DANI

Dudaković i ostali pušteni iz pritvora, branit će se sa slobode

  Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i 12 pripadnika tog korpusa koji su uhapšeni u petak danas su pušteni iz pritvora, potvrdio je Feni