Povlačenje najvećeg finansijskog “jokera” Rusije sa Balkana i iz Mađarske

Povlačenje najvećeg finansijskog “jokera” Rusije sa Balkana i iz Mađarske

Ruska državna Sberbanka povukla se iz Srbije u svojoj, prema ocjenama zvaničnika banke, najuspješnijoj godini.
Ova banka je prodala svoje operacije i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj.


U obrazloženju odluke o povlačenju Sberbanka je navela da želi da smanji svoje geografsko prisustvo u Centralno-istočnoj Evropi, kako bi se fokusirala na ključna tržišta i istražila nove poslovne modele.

„Sberbank Europe“ želi da ubrza svoje digitalno poslovanje sa stanovništvom u Njemačkoj i da unaprijedi poslovanje korporativnog bankarstva u Austriji“, navela je ova banka za RSE.

Sberbank Srbija je dio Sberbank Europe grupacije.

Na upit RSE o razlozima za povlačenje navedeno je da su sva zavisna preduzeća, uključujući i Sberbanku Srbija, profitabilna, sa solidnim nivoom kapitala i likvidnosti i pokazuju pozitivan razvoj.

„Međutim, izgledi za dalji rast bili su ograničeni za Sberbank Europe“, stoji u odgovoru.

RSE nezvanično saznaje da je proces za prodaju pokrenut prije godinu i po dana.

Ekonomski novinar iz Srbije Miša Brkić ocjenjuje da Sberbanka izlazi iz zemalja EU zato što naslućuje da će i politički i ekonomski odnosi između EU i Rusije početi da zahlađuju i da ruska poludržavna ili državna banka nema šta da traži na tržištu EU.

„Što se tiče zemalja Zapadanog Balkana, za period od kad je Sberbanka ušla u ovaj region do danas nije napravila nikakve velike i spektakularne poslove da bi imala razlog da ostane ovdje“, naveo je Brkić.

Sberbanka je, kako se navodi na sajtu, vodeća banka u Rusiji, koja posjeduje najveću bankarsku mrežu u toj zemlji – čini je 14.200 ekspozitura.

Sberbank Europe je prisutna na osam tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi; u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Osnivač Sberbank i ujedno najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije, koja posjeduje većinski dio kapitala.

Signali o političkoj odluci Rusije?

Povlačenje Sberbanke iz Srbije ipak je bilo iznenađenje.

„Čini mi se da povlačenje banke može da bude i jedna vrsta signala o političkoj odluci države Rusije da smanji ekonomski angažman u ovom regionu“, ocjenjuje Brkić.

Zvaničnici u Beogradu oslanjaju se na Rusiju, prije svega kada su u pitanju isporuka energenata i nabavka vojnog naoružanja i opreme.

U političkom smislu Beograd računa na podršku Rusije u lobiranju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama. Beograd ne priznaje nezavisnost bivše južne pokrajine koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

I zbog toga, a i pozivajući se na tradicionalno prijateljstvo i saradnju, Beograd odbija da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

O ruskom prisustvu u Srbiji

Vuk Vuksanović iz nevladinog Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku kao uzroke povlačenja Sberbanke iz Srbije i regiona vidi limitirane interese, kapacitete i instrumente Rusije na Balkanu.

„Na osnovu ruskih izvora sa kojima ja komuniciram ovo je više zbog potencijalnih finansijskih sankcija kojima je Rusija izložena stalno od strane Zapada. To ima mnogo veći efekat na ovu odluku“, rekao je Vuksanović za RSE.

On, međutim, dodaje i da je povlačenje Sberbanke veoma jak pokazatelj da Balkan i Srbija nikada nisu bili prioritet za rusku spoljnu politiku.

„Ovo je pokazatelj toga da Rusija niti ima toliki interes za ovaj region niti da ima toliki kapacitet“, ocijenio je Vuksanović.

Cjelovit tekst: Povlačenje najvećeg finansijskog ‘džokera’ Rusije sa Balkana i iz Mađarske

Previous Nivo vode Željeznice se smanjuje, voda se povlači u korito
Next Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost

You might also like

Ekonomija/Biznis

TRZ Hadžići: Uskoro proizvodnja prvog bosanskog ručnog raketnog bacača, model RPG 7

U svega 11 mjeseci Tehničko-remontni zavod Hadžići prešao je put od gubitnika do jednog od lidera u namjenskoj industriji u Federaciji BiH. Preduzeće koje se još u junu 2016. nalazilo

Ekonomija/Biznis

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

  Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća je za 3,8 posto, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Federalnog zavoda za statistiku.

Ekonomija/Biznis

U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u decembru  2021. iznosila je 1.046 KM i nominalno je viša za 2,3 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec,