POVODOM 27. MAJA, DANA USK-a, DELEGACIJE OBIŠLE MEZARJA I GROBLJA

Povodom obilježavanja dva značajna datuma, 27. maja Dana Unsko-sanskog kantona (USK) i 20. godišnjice od pogibije visoke državne delegacije predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH),delegacije Vlade i Skupštine Kantona, Grada Bihaća i boračkih udruženja danas su na na gradskom mezarju Humci u Bihaću položili cvijeće i odali dužnu počast svim poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

– Svi ovi ljudi, koji su položili svoje živote zaslužuju da ih se trajno sjećamo i mi to ovom prilikom činimo. Značajno je napomenuti da se sjećamo na ovom mjestu svih ako Bog da šehida i poginulih boraca, a evo u ovoj prilici, na sutrašnji dan to će biti 20 godina od dana pogibije, sjećamo se dr. Irfana Ljubijankića tada ministra vanjskih poslova RBiH, zamjenika ministra pravosuđa Izeta Muhamedagića, savjetnika za određena pitanja u oblasti zdravstva prim.dr. Mensura Šabulića i ličnog pratioca Ljubijankića majora Fadila Pekić, pripadnika policijskog sastava – kazao je premijer USK-a, Izudin Saračević.

On je istakao da je bitno naglasiti da je vojna komponenta u odbrambenom smislu, u kontekstu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. godina, davala praktično ton i mogućnost politici da se organizira i da dođe do nekog političkog rješenja.

– Bez obzira koliko rat dugo trajao, bez obzira da li imao neki lokalni ili svjetski karakter, da li on bio ove ili one vrste, svaki se rat završava za stolom. Politika dobiva šansu da definira šta je to, što je u tom trenutku najvažnije – istakao je Saračević.

Po njegovim riječima, Washingtonski sporazum, kao predtekst u formiranju Ustava Federacije BiH (FBiH), označio je na 31. mart 1994. godine kraj sukobljavanja na prostoru tog entiteta i istovremeno početak aktivnosti u onim sredinama, gdje su planirani da se realiziraju kantoni.

Kanton broj 1, odnosno USK, kako je dodao, formiran je na današnji dan 27. maj prije 20 godina.

Delegacije su potom obišle Katoličko groblje u Žegaru i Partizansko groblje u Borićima, gdje je također, odana počast poginulim, a za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije visoke državne delegacije na području Slunja u Republici Hrvatskoj (RH).

(Fena.ba/uskskinfo.ba)

Previous Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26, ranjeno 108 Sarajlija
Next Damir Džumhur u 3. kolu Roland Garrosa

You might also like

NAŠI DANI

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti (VIDEO)

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti, pravo na suživot, slobodu i dostojanstvo, poručeno je s obilježavanja godišnjice pogibije tog 16-godišnjaka i napada na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih

NAŠI DANI

Predsjedavajući bosanskog Predsjedništva u Albaniji: Svečani doček, a zatim sastanci (Video)

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao je u zvaničnu posjetu Republici Albaniji, prenosi AA. Ispred predsjedničke palate upriličena je ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima, gdje ga je

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja,