Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju 12. decembra Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojena je 2019. u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju te u znak pijeteta prema ovom eminentnom naučniku.

Tim povodom, organizirano je polaganje cvijeća ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga kod njegove rodne kuće u Sarajevu u ulici Josipa Štadlera 13.

U ime Grada Sarajeva Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika, zajedno sa predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, odala je počast i položila cvijeće na spomen-ploču.

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku.

Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu. Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu, ali i počasni građanin Sarajeva.

Za svoj osebujni naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12 decembra 1975. godine. Umro je u Zürichu 07. januara 1998. godine.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u sklopu obilježavanja Dana nauke najavilo je i za 11. decembar polaganje cvijeća na spomenik Vladimira Preloga u Parku nobelovaca u Mostaru.

Previous Bosna i Hercegovina ima manje emisije gasova koji uzrokuju klimatske promjene od zemalja EU
Next Lakše do povrata bosanskog državljanstva

You might also like

NAŠI DANI

Ilidža: Tramvajem do Hrasnice pa žičarom na Igman – san koji postaje stvarnost?

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se “čuvao” jer se

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Farmaceutkinja iz Tešnja na školovanju na uglednom Harvard Medical School

Gošća emisije Inspiracija (N1) je uspješna doktorica farmaceutskih znanosti, Emina Karahmet koja svojim znanjem i talentom pokazuje ljudske potencijale Bosne i Hercegovine. Mlada i ambiciozna Emina je među rijetkima koja

NAŠI DANI

DF: Komšić dostavio tri Programa reformi i izborio dvije NATO vježbe na Manjači, vlast lažova i neznalice Konakovića nula

-Cjelokupna domaća javnost imala je još jednu priliku da se uvjeri da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ništa drugo do patološki lažov, koji u nedostatku bilo