Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispred sarajevske Katedrale podijeljene su stotine kolača u obliku ljiljana.

Nihad Aličković, osnivač Pokreta “AntiDayton”, organizatora obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na ovaj način, izjavio je za AA da posljednjih godina na simboličan način obilježavaju datume važne u historiji Bosne i Hercegovine.

Slika

“Danas smo tu da obilježimo jedan od historijskih datuma naše domovine. Prvi mart, Dan nezavisnosti, definitivno je jedan od najbitnijih i najznačajnijih datuma naše zemlje. Svaki put pokušavamo na poseban način da to uradimo. Ovaj put smo donijeli 300 kolača u obliku ljiljana”, pojasnio je Aličković.

Kolače su podijelili građanima i na taj način svima žele čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost Bosne i Hercegovine nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Slika

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Previous Sapna: Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH
Next Foča: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren “Zimski grad”

Načelnik Osman Ćatić i direktor PD Igman Đahid Muratbegović večeras u Konjicu otvorili manifestaciju “Zimski grad”, koja će trajati do 30. januara S ciljem stvaranja što ugodnijeg ambijenta za sve

BH RAZGLEDNICA

Općina Stari Grad očistila korito Miljacke od Bentbaše do Drvenije

Završeno je čišćenje zidova korita rijeke Miljacke, na dijelu od Drvenije do brane Bentbaša, ukupne dužine 2.200 metara koje je tokom ljeta pokrenula Općina Stari Grad Sarajevo. Uređenje korita počelo

BH RAZGLEDNICA

Uspon na Vito, Visočica (Foto)

Subotnji uspon na Vito na 1.960 metara nadmorske visine na planini Visočici u organizaciji sarajevskog planinarskog društva HPD ‘Bjelašnica 1923’ bio je poseban iz više razloga. Bio je to prvi