Povratnica iz Kanade: ‘Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo’

Povratnica iz Kanade: ‘Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo’

Mladi su najveća snaga i resurs Bosne i Hercegovine, ali je neosporna činjenica da sve češće napuštaju svoju zemlju.

Međutim, treba naglasiti da se u posljednje vrijeme sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca, rasutih po cijelom svijetu,vraća u BiH. Jedna od takvih je banjalučanka Medina Peco, povratnica u Mostar, iz daleke Kanade.

Kampanja mostarskih studenata „Neću na biro!“, u kojoj odašilju poruku da budućnost žele da grade u svojoj zemlji, te da studenti svoj CV tokom studija trebaju puniti aktivnostima neformalnog obrazovanja, volontiranja, učenja stranih jezika, studentskim praksama i putovanjima, privukao je i Medininu pažnju, gdje kako kaže nije mogla ostati ravnodušna – željela se zahvaliti studentima i sa njima podijeliti njenu životnu (povratničku) priču.

Interaktivna radionica sa studentima, kreatorima marketinške kampanje „Neću na biro!“, organizirana je u srijedu, 23. novembra.

Medina Peco je počela volontirati sa svojih 15 godina. Tvrdi da joj je volontiranje otvorilo mnoga vrata, a sa ljubavlju je prihvatala sve nove izazove, baš kao što to i danas čini. Kroz volontiranje je upoznala sebe, a za to je dobijala najveća priznanja u Kanadi. Imala je redovno zaposlenje i privatni biznis u Kanadi, ali ljubav prema zemlji, sigurnost i blagostanje koje zajedno sa porodicom uživa u Bosni i Hercegovini, nagnalo ju je da se sa mužem i troje djece vrati u domovinu. Kaže, bilo je tu i mnogo osuda i predrasuda, ali je Medina to sve savladala.

Kao ljubiteljica organske hrane i zdravog načina života, Medina je pokrenula farmu koza i kokoši, i danas maksimalno ispunjena, punim plućima živi svoj život – u svojoj zemlji.

Studentski video je, kako kaže, podijelila svim svojim prijateljima u Kanadi, Americi i širom Evrope. Zahvalna je studentima na njihovom načinu razmišljanja, na kampanji koju su realizirali, te ih je još jednom pozvala da svoje prilike vide i grade u Bosni i Hercegovini. „Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo. Volontirajte, širite svoja znanja i vidike – koristite sve prilike koje vam se pružaju, i uživajte u životu“, na kraju zaključuje Medina.

„Predavanje gospođe Peco mi je dalo još veću i jaču motivaciju za ostankom u svojoj domovini,i građenju i osnaživanju, kako sebe, tako i društva u cjelini. Mladi ovdje imaju prilike, i ako hoće, onda sigurno mogu ostvariti svoje ambicije, uz dovoljno uloženog truda, rada i vremena, jer ko hoće, on i može“, naglašava Dženan Huseinspahić, student II godine Ekonomskog fakulteta, saopćeno je.

(Mostarski.ba/MiruhBosne)

Previous Funkcionerka SNSD-a o formiranju vlasti: Osmorka, za razliku od SDA i DF-a, ne postavlja uslove
Next Portal banjaluka.net i agencija Srna izgubile spor protiv penzionisanog majora OS BiH Mehdina Jakubovića

You might also like

ŽIVOT

Švicarska najskuplja država za život; stanarina u Bosni sedam puta jeftinija

Najskuplje države na svijetu za život u 2020. Ova lista sastavljena je na osnovi podataka iz mnogobrojnih studija, na osnovi indeksa potrošačkih cijena, Nubeo baze podataka o troškovima života i brojnih

Ekonomija/Biznis

Indijac Asim Kahn u sarajevski Stari Grad doveo brend Hidesign – prva i jedina radnja na Balkanu

Da Sarajevo i Stari Grad svojom ljepotom, gostoljubivošću i toplotom očaraju ljude iz svih krajeva svijeta, potvrđuje i priča Asima Khana koji se ‘zaljubio’ u Stari Grad prije tačno osamnaest

ŽIVOT

Šta je Čehinju privuklo u Srebrenicu: ‘Život je ovdje više prirodan. Na Zapadu su veze između ljudi porušene’

Mlada Čehinja Marketa Slavkova-Maja nikada nije mogla ni sanjati da će doći da živi u Srebrenici, o kojoj je preko medija čula sve same strahote. Za nju je Balkan mjesto,