Pozicioniranje na svjetskim tržištima: Bosnalijek započeo izvoz u Irak

Pozicioniranje na svjetskim tržištima: Bosnalijek započeo izvoz u Irak

Kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo uspješno je realizirala prvi izvoz svojih lijekova u Irak, jedno od najvećih tržišta na Bliskom istoku.

Vrijednost prvih isporuka prelazi iznos od pola miliona KM, a u saradnji sa partnerima iz Iraka dogovoren je nastavak registracije i novih proizvoda što će osigurati dodatni obim, ali i vrijednost izvoza u narednom periodu.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe kako Bosnalijek nastavlja sa uspješnom realizacijom svojih ambicioznih razvojnih planova, koji uključuju i dodatno pozicioniranje i širenje na svjetskim tržištima.

– Bosnalijek posluje i izvozi svoje proizvode u više od 20 država na tri kontinenta. Sretni smo što smo ovom broju dodali i Irak. Ovim izvozom, proširili smo poslovanje u ovoj regiji te nakon Iraka ubrzo kreće izvoz u Kuvajt i Katar, a uporedo s tim očekujemo početak registracije naših lijekova u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Bahreinu.

Kako navedene zemlje pripadaju klimatskoj zoni koja se razlikuje od klimatske zone evropskih zemalja, u smislu prosječne dnevne temperature i vlažnosti zraka, Bosnalijek je u prethodnom periodu nabavio opremu i uložio značajan napor u dodatna ispitivanja koja su neophodna kako bi se stekli uslovi za plasman farmaceutskih proizvoda na ova tržišta.

Uvjereni smo kako tržišta ovih zemalja predstavljaju značajan potencijal za Bosnalijek, koji ove godine obilježava 70 godina uspješnog poslovanja tokom kojih je dostigao najviše standarde u proizvodnji visokokvalitetnih lijekova, što najbolje potvrđuje stalna ekspanzija izvoza” poručio je Uzunović.

U sklopu prve isporuke na tržište Iraka plasirani su farmaceutski proizvodi za različite indikacije, odabrani iz grupa proizvoda sa djelovanjem na kardiovaskularni, nervni, lokomotorni, respiratorni sistem i metabolizam (antidijabetici).

U narednom periodu očekuje se i dodatno proširenje portfolija za plasman na ovo tržište, a u fokusu će biti proizvodi Lysobact, za liječenje grlobolje i Enterofuryl za liječenje dijareje.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Sattler u Srebrenici: Stojimo pred vama pognute glave, sram će nas pratiti kroz cijeli život
Next Mirjana Hrga: Gaza – najveći logor 21. stoljeća

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima

  Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153

Ekonomija/Biznis

Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

Violeta grupa u prošloj je godini ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje Violetinih proizvoda prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine,

Ekonomija/Biznis

Fining d.o.o. Gračanica povećao izvoz dizalica za čak 50%

Privredno društvo „Fining“ d.o.o. Gračanica u početku je bilo registrovano za prodaju rabljene opreme za građevinarstvo i isporuku revizioniranih industrijskih kranova njemačkih proizvođača. Ipak, vremenom su se opredijelili za proizvodnju