Pozitivni trendovi u privredi USK: Firme investiraju i po 20 mil. KM u proširenje proizvodnje

Pozitivni trendovi u privredi USK: Firme investiraju i po 20 mil. KM u proširenje proizvodnje

 

Privredna slika u Unsko-sanskom kantonu prošle godine, bila je mnogo bolja od prethodnih.

Tome svakako doprinose uspjesi pojedinih proizvodnih kompanija, koje na ino tržište izvoze finalne proizvode i postižu zavidne rezultate. Neke od njih, poput Pirnara iz Bosanskog Petrovca svrstale su se u vrh investitora na nivou države.

Kompanija Pirnar iz Bosanskog Petrovca, koja je na početku imala 8, sada ima preko 100 zaposlenih. Proizvode aluminijska vrata i u potpunosti su izvozno orijentisani.

Prošle godine okončali su investiciju vrijednu 20 miliona maraka, zahvaljujući kojoj je izgrađena nova proizvodna hala u Poslovnoj zoni Gorinčani. Ovim poslovnim poduhvatom, postali su prepoznatljivi u cijeloj zemlji.

Pozitivni trendovi u privredi USK polako se prenose i na početak 2019. godine.

Firma Benedict iz Velike Kladuše, koja se bavi proizvodnjom ventilacijske i elektro-opreme, također orijentisana na ino tržište, a čiji zaposlenici imaju odlične uslove rada i dobra lična primanja, nastavlja sa novim zapošljavanjem.

Ove primjere trebali bi slijediti i drugi, jer su oni upravo dokaz da se i u našoj zemlji može uspješno poslovati. Ukoliko podrška nadležnih bude bolja, kako najavljuju iz resornog kantonalnog ministarstva, rezultati bi mogli biti i bolji. Resorni ministar privrede Nijaz Kadirić dodaje da će se stimulisati finalna proizvodnja, a destimulisati izvoz sirovine, što nažalost uzrokuje poskupljenje i kod nas. Izvoz finalnih proizvoda jedini je način napretka u ovdašnjoj privredi.

 

(RtvUSK/MiruhBosne)

 

 

Previous Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša
Next “Eko etna” – primjer uspješne porodične firme: Na plantaži imaju zasađeno 60 vrsta autohtonih voćki

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pokrivenost uvoza izvozom s Austrijom dostigla 155 posto!

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske

ŽIVOT

Od zanatske radnje sklopljene alatom koji je donio iz Njemačke do fabrike za obradu inoxa sa milionskim prometom

Dženan Ajanović je odvažnim ulaganjima i preuzimanjem rizika uspio od zanatske radnje sklopljene od alata koji je donio kao povratnik iz Njemačke napraviti modernu fabriku za obradu inoxa sa milionskim

MADE IN BOSNIA-387

Euro – Roal d.o.o. Doboj Jug ostvario rekordan prihod u 2021. od 50 mil. KM

Kompanija Euro – Roal d.o.o. Doboj Jug je u 2021.godini ostvarila rekordan prihod u iznosu 50 miliona KM bez PDV-a , te zabilježila rast prihoda od 44% u odnosu na