Poziv na ostavku direktorici  škole zbog kažnjavanja učenika koji su poštovali Dan državnosti

Poziv na ostavku direktorici škole zbog kažnjavanja učenika koji su poštovali Dan državnosti

Potpredsjednik Republike srpske Ramiz Salkić pozvao je direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da podnese ostavku, reagujući na njenu odluku da se kazni djevojčica Lamija Huskić smanjenjem vladanja zbog toga što je proslavila Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obrazovni sistem u ovom entitetu je u potpunosti pravoslaviziran, škole nose nazive po pravoslavnom svešteniku Svetom Savi, sve škole slave pravoslavnu slavu Sveti Sava, učenicima se dodjeljuje nagrada Sveti Sava, ovako pravoslaviziran obrazovni sistem ostavlja dugotrajne posljedice na učesnike u obrazovnom procesu koji nisu Srbi pravoslavci – istakao je Salkić.

On je pozvao OHR i OSCE da poduzmu korake na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu jer je to direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i velika prepreka potpunom provođenju aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozivam sve Bošnjake i sve druge građane koji vole svoju domovinu da nastave ustrajavati na izgradnji jedine nam domovine Bosne i Hercegovine bez obzira na sve pritiske ma od koga oni dolazili – poručio je Salkić.

Naglasio je da je “primjer kazne učenice zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine samo jedan u nizu apsurda u našoj domovini, a on je još i veći jer dolazi od direktorice koja je Bošnjakinja, ali očito u službi sistema koji negira i ne prihvata važeće zakone u ovoj zemlji”.

Biti u službi sistema koji provodi diskriminaciju vašeg naroda, sistema koji veliča ratne zločince koji su počinili zločin nad vašim narodom u službi sistema koji negira genocid počinjen nad vašim narodom je najveće poniženje koje svaki pojedinac može sebi dozvoliti. Nije ovo jedini primjer moralnog sunovrata nekih Bošnjaka u ovom entitetu koji su spremni žrtvovati borbu onih koji su dali živote za mir slobodu i domovinu koju mi danas imamo za razliku od mnogih naroda u svijetu – kazao je Salkić.

Pozvao je “sve Bošnjake da podignu glavu visoko i odreknu se podaničkog odnosa prema onima koji rade protiv jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i koji provode diskriminaciju našeg naroda sa ciljem mirnodopskog programa i ostvarenja ratnih ciljeva”.

Naša srca, naše misli i naša podrška trebaju biti i vjerujem da jesu sa Lamijom Huskić, njenom porodicom i svim čestitim građanima koji nisu spremni biti podanici sistema već služiti svojoj domovini. Naši preci, mi, naša djeca i njihovi potomci moramo biti spremni da se borimo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu jer historija nas uči da je naša domovina imala u prošlosti, danas ih ima i imaće u budućnosti svoje neprijatelje – kazao je Salkić.

On je pozvao direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da kao jedini mogući odgovor u ovoj situaciji podnese ostavku, javno se izvini Lamiji Huskić, njenoj porodici i svim patriotama ove zemlje.

Njen postupak je za svaku osudu i prezir, ostavka bi donekle ublažila gorak okus kod Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine da i pored svega učinjenog našem narodu i onoga što se danas čini od vlasti u ovom entitetu postoje Bošnjaci koji su spremni slijepo služiti tom sistemu – poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

U Osnovnoj školi (OŠ) “Petar Kočić” Sjenina Rijeka, na području entiteta RS, školi u kojoj su većina djece Bošnjaci, zabranjeno je obilježavati 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Ukoliko roditelj taj dan ne pošalje svoje dijete u školu, iz ljubavi i poštovanja prema svojoj državi, učenik će dobiti smanjeno vladanje. Naglašavamo, funkciju direktorice u toj školi obavlja – Bošnjakinja.

Naime, četiri učenika šestog razreda spomenute škole, po saznanjima našeg portala, izostalo je taj dan iz škole i svi su dobili smanjenje vladanja – piše Preporod.info

Iz Odluke o izricanju vaspitno-disciplinske mjere i smanjenju vladanja se navodi da učenica 25. novembra 2020. godine nije prisustvovala nastavi, te je napravila pet izostanaka. 

Učenici su svoj izostanak pravdali pravom na obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Međutim, direktorica škole za to nije imala sluha, te je učenicima koji su izostali sa nastave smanjila vladanje.

Direktorica škole se poziva, između ostalog  i na Pravilnik o ocjenjivanju učenika gdje kaže da “jasno i nedvosmisleno proizilazi da se vaspitno-disciplinska mjera, opomena direktora izriče za lakše povrede dužnosti učenika i za neopravdano odsustvo sa nastave u trajanju od pet do sedam časova”.

Međutim, to jednostavno nije istina. Pravilnik o ocjenjivanju učenika iz 2012. godine na koji se poziva direktorica navodi da za lakšu povredu obaveze učenika i za neopravdano izostajanje učenika iz škole od pet do sedam časova mjeru izriče odjeljenski starješina, a prema istom članu pomenutog pravilnika, direktor izriče opomenu za teže povrede učenika.

Preporod.info saznaje da je, prije izricanja smanjenja vladanja na “vrlodobro”, razredni starješina opravdao spomenute časove učenicima. 

Međutim, direktorica ga poziva na razgovor, a nakon toga poziva roditelje tih učenika u školu. Svi roditelji su ignorisali taj poziv osim jednog roditelja (ime poznato redakciji), koji je kazao da njegova kći nije došla upravo zbog navedenog razloga i da neće doći ni iduće godine.

Osnovnu školu u Sjenina Rijeci pohađaju većinom bošnjačka djeca. 

Previous Spahić: gospodo, ovo nije vaša privatna imovina nego državna reprezentacija Bosne i Hercegovine!
Next Njemačka ne želi migrante, a poziva bosanske vlasti da učine sve

You might also like

NAŠI DANI

Završena rekonstrukcija velike dvorane Mejdana

Nakon vremenskih neprilika koje su zadesile Tuzlu krajem jula 2020. godine, SKPC Mejdan je poplavio. Uništene su svlačionice, kuglana, a najveću štetu pretrpila je velika dvorana koja je ujedno i

NAŠI DANI

Otvoren Kulturno-edukativni centar: Objekat koji su Glamočani čekali dvije i po decenije

Svečanim presjecanjem vrpce danas je u Glamoču otvoren Kulturno-edukativni centar koji će djelovati pri Medžlisu Islamske zajednice Glamoč, javlja AA. Centar je najveći i najznačajniji objekat koji je izgrađen u

NAŠI DANI

Srpska rusofilija: Da li je Putin visok dva metra?

Pradjeda i djed srbijanskog premijera toliko su voljeli Rusiju da su jedanput uzjahali konje i krenuli za Moskvu iz Čipuljića kod Bugojna, ali su od dolaska na cilj odustali već