Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS.

– Nakon što su ispitani od strane postupajućeg tužioca u prostorijama MUP-a KS, osumnjičeni su predati u nadležnost Tužilaštva gdje će biti zadržani 24 sata, a u zakonskom roku će se odlučiti o mjerama koje će se dalje poduzeti protiv njih. Tužilaštvo Zukića tereti da je zajedno sa Safetom Bibićem organizovao kriminalnu grupu kojoj se pridružilo više osoba pa su nezakonito zapošljavali osobe i stranačke kadrove u javna preduzeća – kazala je za Faktor Azra Bavčić, galsnogovornica Tužilaštva KS.

Dodala je da su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija, između ostalog i kancelarije Zukića. Pretresima su prisustvovala dva tužioca, dva svjeoka i član Glavnog odbora SDA.

Kako se nezvanično moglo saznati, Zukić je uhapšen jer je pokušao da utječe na istragu koja se vodi u Kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu, i to tako što je od svjedoka u postupku koji se vodi zbog nezakonitog zapošljavanja tražio da promjene iskaze koji ga inkrimiraju.

Inače, Zukiću se na teret stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i trgovina utjecajem.

Osim Zukića sinoć je uhapšen i njegov vozač Seid Fazlagić, zbog krivičnog djela pomoć osumnjičenom nakon počinjenog krivičnog djela.

U augustu pošle godine, u sklopu predmeta “Bosna” uhapšeni su izvršni direktor za distribuciju “Elektroprivrede BiH” Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela u KCUS-u Safet Bibić, kao i umirovljeni tuzlanski poštar Ramiz Karavdić, te Nedžad Trako i njegov sin Senad Trako, zastupnik BPS-a Sefer Halilović u Skupštini ZDK.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, oni su, kao kriminalna grupa, zahtijevajući novac ili druge oblike koristi, određene osobe zapošljavali u javna preduzeća, odnosno u zdravstvene i školske ustanove u FBiH.

U akciji su tada pretreseni objekti na više lokacija među kojima i prostorije zgrade “Elektroprivrede” u Sarajevu.

Džananović je tokom saslušanja u svojstvu osumnjičenog potpisao zapisnik u kojem je naveo da je detaljne upute za zapošljavanja primao od generalnog sekretara SDA Amir Zukića.

Osim U Elektroprivredi nelegalnih zapošljavanja bilo je i u Kliničkom centru u Sarajevu. Prema dosadašnjoj istrazi najmanje tri osobe stupile su prvo u kontakt sa Safetom Bibićem. Tražile su od njega zapošljavanje na Kliničkom centru Sarajevo. Nakon što im je rekao da je za to nužno izdvojiti između 15 i 50 hiljada maraka, ovisno o radnom mjestu koje žele, Bibić je pozivao generalnog sekretara SDA Amira Zukića s kojim je usaglašavao detalje u vezi sa zapošljavanjem spomenutih osoba.

No, osim ova tri zapošljavanja, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje i ostale aktivnosti Bibića i Zukića. Tako se, naime, ovaj dvojac spominje i u kontekstu plaćanja za polaganje ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu Sarajevo.

Izgleda da naše zemlja sve više liči na pravnu državu, državu koje ne toleriše nezakonite radnje ni onih koji su smatrani ‘krupnim ribama’.

Foto: M. Živojević

(MiruhBosne/Faktor)

Previous Iz Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba osudili govor mržnje hrvatskih navijača na račun Džanana Muse
Next Vakuum prese iz Doboja koriste Ferrari, Lamborghini, Fiat i Chrysler, čak i Indijska agencija za istraživanje svemira

You might also like

NAŠI DANI

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

  Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv  je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj

NAŠI DANI

BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu

Novoimenovana Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u sastavu: Aida Obuća, premijerka /SDA/ Mensud Arnaut, ministar za privredu /A-SDA / Edin Aganović, minsitar za boračka pitanja / Stranka za BiH/ Eniz Halilović,

NAŠI DANI

Tri decenije od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda

‘Jedinica “Crni labudovi” bila je jedan od najčvršćih oslonaca u borbi za nezavisnost, suverenitet i slobodu‘, istakao je Bakir Izetbegović se na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice od osnivanja “Crnih