Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka. Marufu Fetahoviću „Pero Ćamila Sijarića“

Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka. Marufu Fetahoviću „Pero Ćamila Sijarića“

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.
U čestitki se kaže:

Tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka –  ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

Svjedočimo da je zadnjih godina Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka i obilježava se, na našu radost u mnogim institucijama.

Nakon 18 godina od usvajanja Odluke o Danu Sandžaka, ostajemo ponosni što smo upravo ovdje iz prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća počeli obilježavanje Dana Sandžaka.

Ostajemo ponosni  što smo dio nacionalne ideje koja je iznedrila, hrabro iznijela i podijelila plodove u čijoj slasti danas uživaju svi Bošnjaci. 

Svim građanima i građankama Sandzaka u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje  ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno možemo izgraditi  Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život“.

 Dr. Jasmina Curić

Marufu Fetahoviću „Pero Ćamila Sijarića“

Stručni žiri za dodjelu književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ je, nakon konsultacija i razmatranja potencijalnih kandidata, odlučio da ovu prestižnu nacionalnu književnu nagradu dodijeli književniku Marufu Fetahoviću pjesniku, pripovjedaču i esejisti iz Novog Pazara.

„Tematski će skoro sve vrijeme ostati čvrsto vezan za svoj Sandžak, kako onaj dio iz kojega je potekao (Bihor) tako i onaj u kome je proveo skoro cijeli život (Novi Pazar). U svojim je radovima izuzetno svjestan bošnjačkog jezičkog izraza svog podneblja, te ga bogato baštini i nanaovo kreira.“ – istaknuto je u obrazloženju Komisije. 

Ovogodišnji žiri su činili prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik te Fehim Kajević i dr. Fuad Baćićanin, članovi.

Nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ se dodjeljuje se kao dio obilježavanja  20. novembra – Dana Sandžaka u oblasti književnosti.

Nagrada je prvi put dodijeljena 27. juna 2006. godine, književniku Faruku Dizdareviću. Ostali dobitnici nagrade su: Ibrahim Hadžić, Zuvdija Hodžić, Sinan Gudžević, Zaim Azemović, Asmir Kujović,  Safet Sijarić, Fatima Pelesić Muminović, Fehim Kajević, Refik Ličina, Faiz Softić, Murat Baltić, Safet Hadrović Vrbički, Redžep Nurović i Hajro Ikić.

Dodjela ovogodišnje nagrade će biti upriličena u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, u  Bošnjačkom nacionalnom vijeću  19. novembra 2022. godine sa početkom u 18:30 sati, a u 19:00 održaće se promocija Interpretacija iz bošnjačke književnosti „Usmena proza Bošnjaka“, autorice Amire Dervišević, najavljeno je ranije iz BNV-a. 

Previous Privodi se kraju restauracija džamije Huseina kapetana Gradaščevića, objekta jedinstvene ljepote
Next Europarlamentarac Grošelj o Šmitovim odlukama: 'Duboko su nedemokratske i protiv svih demokratskih principa'

You might also like

SANDŽAK

Bošnjaci su dali pečat crnogorskoj nezavisnosti

To što se nalazimo u izbornoj godini glavni je razlog zapaljive retorike koju posljednjih dana slušamo u crnogorskom parlamentu, smatra lider Bošnjačke stranke Rafet Husović, ali upozorava da pozivi na

SANDŽAK

U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Nizom manifestacija i skupova u Sandžaku obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave U Novom Pazaru sinoć je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) priređen program uz zvođenje

SANDŽAK

Žrtve traže da Srbija prizna odgovornost za zločine nad Bošnjacima Sandžaka (Video)

  Dio nevladinog sektora u Srbiji te predstavnici međunarodnih organizacija i pojedinih sandžačkih općina traže od Skupštine Srbije da prizna političku odgovornost države za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u