Predsjednica RH ljubi teroristu, otimača aviona u Americi!

Predsjednica RH ljubi teroristu, otimača aviona u Americi!

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u martu prošle godine bila na promociji knjige “Tko je ubio Zvonka Bušića”, piše Index. 

Knjigu je napisao ekstremno desni publicista Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara. Bio je tu drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski zastupnik Željko Glasnović, ali i Zdravko Tomac.

Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

Predsjednica ljubi ženu koja je u Americi osuđena za terorizam

Danas se tema ponovno aktuelizirala jer se pojavila snimka s promocije knjige, a na kojoj se vidi predsjednica kako ljubi Bušićevu ženu, Julienne Bušić.

Julienne Bušić je u SAD-u učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz New Yorka Letio za Chicago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. Avion nije sletio u Chicago, nego je pod prijetnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su prijetili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Brian Murray, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali deaktivirati eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u New Yorku.

Zvonko Bušić i Julienne Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine, a njezin suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

(Index/MiruhBosne)

Previous Brka iz Brčkog širi kapacitete i upošljava 25 radnika
Next Grebo - Otišao je veliki čovjek koji je govorio kad su drugi šutili (VIDEO)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Promoviran projekat “Grbavica – 30 godina nakon“

Projekat „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg realizuje Fondacija „Sarajevo Navigator“ u saradnji sa FK „Željezničar“, a uz podršku Visit Sarajevo – Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava boračkih pitanja i

NAŠI DANI

Zgrada UIO od 100 miliona politički dogovor SNSD-a i HDZ-a? Traže 63 miliona od Vijeća ministara

Do kraja septembra traje ponuda koju je banjalučka kompanija Grand Trade dostavila na adresu Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove poslovne zgrade u kojoj će biti smješten Centralni ured,

NAŠI DANI

Pobjednički Peti korpus bio respektabilna vojna sila

-Govoreći o herojstvu najvećih sinova Bosne i Hercegovine, ratni komandant general Atif Dudaković naglasio je kako je Peti korpus veličina o kojoj se i danas piše sa respektom u cijelom