Predsjednica RH odala počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

Predsjednica RH odala počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putem Facebooka je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Ona je objavila story s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava te bijeli križ. Istu fotografiju na storyju objavio je u petak i njen savjetnik Tomislav Madžar, pišu hr. mediji.

Kolinda, podsjetimo, nije željela ni posthumno oduzeti odličja Slobodanu Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala poštovati.

“Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je Kolinda novinarima. Na komemoraciji ipak nije bila. Novinari su je tada pitali i zašto nije bila na komemoraciji Praljku, na što je ona odgovorila kako se država vodi razumom, a ne emocijama.

Dvije godine od samoubistva

Podsjetimo, u petak su prošle dvije godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vrijeme bio načelnik Glavnog štaba HVO-a.

Kada je haški sudac pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prijenosu uživo. Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u povijest, ali ipak nije uspio da se zaboravi kako je odgovoran za niz strašnih zločina u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i bio osuđen u Haagu.

Hrvatska nacionalistička desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritikovali presudu, a u Lisinskom je održana i komemoracija. O toj komemoraciji pisali su strani mediji i agencije poput Washington Posta, Associated Pressea i AFP-a koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zločine.

UZP

Podsjetimo, prije dvije godine Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečene su presude za Udruženi zločinački poduhvat bivšim političkim i vojnim vođama samoproglašene ‘Herceg-Bosne’ – Jadranku Prliću (25 godina zatvora), Bruni Stojiću (20 godina), Slobodanu Praljku (20 godina), Milivoju Petkoviću (20 godina), Valentinu Ćoriću (16 godina) i Berislavu Pušiću (10 godina zatvora).

“Presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine”, navelo je Tužilaštvo.

U predmetu “Prlić i ostali”, kako kažu tužioci, te su optužbe dokazane.

“Hrvatska je razriješila dužnosti oficire Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno učestvovale u sukobu”, navodi se u saopćenju.

“Žalbeno vijeće potvrdilo je zaključke raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg čelništva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i doprinijeli ostvarivanju tog cilja”, saopćeno je.

Tužioci pozivaju odgovorne zvaničnike da promovišu “prihvatanje tih činjenica kao osnove za pomirenje”.

Dodaju da “veći broj visoko- i srednjerangiranih zvaničnika i zapovjednika još mora biti priveden pravdi za te zločine”.

“Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu”, piše Tužilaštvo i očekuje od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da “hitno procesuira te slučajeve”.

Tužilaštvo ICTY-a pozvalo je tada hrvatske vlasti “da dozvole da pravosudni proces krene naprijed nezavisno i nepristrano, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne saradnje”.

Previous Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo - Došla sam kući!
Next Bosanski brdski konj nije više ekstremno ugrožena pasmina

You might also like

NAŠI DANI

Ivanić: Dodik je osramotio sebe i srpski narod

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, počasni predsjednik PDP-a, komentirajući slučaj ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kazao je da se ne sjeća

NAŠI DANI

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi. Za radove na uređenju mezarja i sanaciji

NAŠI DANI

Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom

Novoimenovani visoki predstavnik Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod