Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

Predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke grupe čiji su članovi uhapšeni uoči izbora, pretvori u anarhično i haotično društvo.

Da namjera nije spriječena, kako je rekao, bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina.

”Postojao je visoki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore. Očigledno je da se, uz pomoć te grupe, Crna Gora željela pretvoriti u jedno anarhično i haotično društvo, koje će uz brojne žrtve biti označeno kao prostor na mapi Evrope koji je haotičan, anarhičan i nestabilan i koji kao takav trebalo da bude tretiran od evropske zajednice”, rekao je Vujanović u izjavi za Javni servis.

Dodao je da je saglasan sa ocjenom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da bi, da se napad desio, naša zemlja bila zavijena u crno.

”Želim da iskažem puno poštovanje specijalnom tužiocu koji je pokazao punu posvećenost svom poslu, potrebi da Crna Gora bude stabilna, da se životi svih njenih građana poštuju. Rekao bih da je on najneposrednije rukovodio cijelom akcijom. Vidjeli ste da je izvor same te aktivnosti bio prepoznat još ranije i to uz pomoć onih koji su smatrali da treba pomoći Crnoj Gori, dakle nije samo Bog pomogao, kako je rekao tužilac, mada je i on dosta imao udjela sigurno, ali pomogli su i oni koji su shvatili da našem društvu i državi treba pomoć kako se ne bi pretvorila u jedno haotično stanje i da se, kako je to tužilac rekao, zavije u crno, što bi definitivno bilo, nakon Drugog svjetskog rata najtragičnije vrijeme Crne Gore”, rekao je Vujanović.

-Podsjetimo, na dan izbora u Crnog Gori uhapšeno je dvadesetak lica iz Srbije, predvođenih bivšim komandantom žandarmerije te zemlje Bratislavom Dikićem.

„Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija“, piše u saopćenju Specijalnog državnog tužilaštva.

Osumnjičeni se dovode u vezu i sa ruskim obavještajnim krugovima.

-Na izborima održanim (16. 10.) u CG,  vladajuća Demokratska partija socijalista osvojila je 36 mandata, to je duplo više od opozicionog DF-a koji je osvojio 18 mandata. Velika koalicija “Ključ” osvojila je devet mandata, a Demokratska Crna Gora osam. Socijaldemokratska partija je osvojila četiri mandata, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate po dva, dok su po mandat osvojile Hrvatska građanska inicijativa i lista “Albanci odlučno”.

Izvor: AJB

Bošnjačka stranka bi mogla odigrati ključnu ulogu u formiranju vlasti u Crnoj Gori. Mediji su prenijeli izjavu lidera opozicije Nebojše Medojevića koji je izjavio da ne bi imao ništa protiv da se formira manjinska Vlada u kojoj bi premijer bio iz Bošnjačke stranke.

Međutim, sasvim je izvjesno da će se Bošnjačka stranka prikloniti DPS-u. Izrazito prosrpski i proruski orijentisana opozicija u CG nije privlačna Bošnjacima koji žive na prostorima Sandžaka i Crne Gore.

(MiruhBosne)

Previous Pobjednički Peti korpus bio respektabilna vojna sila
Next Bosanski i albanski jezik u osnovnim školama u Turskoj

You might also like

NAŠI DANI

Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenosi AA. Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN) te bivša

NAŠI DANI

Vuk Bačanović koji je vrijeđao Sarajlije dobio otkaz na FTV-u

Novinar Federalne radio-televizije Vuk Bačanović ne radi više na FTV-u, a nakon što je gnusno bez imalo srama objavio Facebook status u vezi sa Sarajevom i instalacijom Antidjetona na dan

NAŠI DANI

Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli

Sinoć u kasnim večernjim satima počela je puna isporuka toplotne energije gradu Zenici. – Sve je stabilizovano. Trenutno se iz ArcelorMittala isporučuje 66 MW/h toplotne energije. Na vrelovodima nema ispada,