Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u posjetu u Bosnu i Hercegovinu

Delegaciju, pored turskog predsjednika, čine supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Bosna i Hercegovine predstavlja ključnu državu na Balkanu i kako Turska pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, sigurnosti, stabilnosti i razvoju, prenosi AA.

Erdogan se pred polazak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini obratio novinarima na istanbulskom aerodromu “Ataturk” gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio i zadovoljstvo što će, nakon posjete Bosni i Hercegovini, otputovati i u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

“Krećemo na put u posjetu dvjema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom dijelu posjete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, kazao je Erdogan.

On je podsjetio da se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine ove godine već dva puta sastajao, u martu Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

“S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske historijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje”, kazao je Erdogan i dodao da će tokom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje te sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Po završetku posjete Sarajevu, Erdogan će sutra otputovati u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori za koju je također kazao da je prijateljska i saveznička zemlja s čijim najvišim zvaničnicima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema.

“Posebno ćemo se osvrnuti na teme unapređenja ekonomske, trgovinske i investicijske saradnje u postpandemijskom periodu”, kazao je Erdogan.

On je kazao da će se tokom posjete Crnoj Gori sastati i s predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

“Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta cijelog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uvjeren sam da naša saradnja s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana”, poručio je Erdogan.

Komentrajući jučerašnji teroristički napad koji se dogodio kod aerodroma u glavnom gradu Afganistana Kabulu, Erdogan je kazao da cijela turska nacija najoštrije osuđuje tu katastrofu i opsežni teroristički čin.

“Takav potez ISIS-a pokazuje o koliko opasnoj terorističkoj organizaciji u regiji i svijetu je riječ”, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da se nastavlja i da će u najkraćem roku biti završena evakuacija pripadnika Oružanih snaga Republike Turske koji su obavljali misiju u Afganistanu.

Na upit novinara o eventualnim razgovorima s talibanima, Erdogan je kazao da Turska neće pitati nikoga za dozvolu s kim će, kada i o čemu razgovarati.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutni broj migranata iz Afganistana u Turskoj iznosi 300.000.

Izvor: Agencije

Previous Bakir Izetbegović postaje punac, na svadbu dolazi i Erdogan
Next Erdogan u Sarajevu: Na Kovačima odao počast prvom bosanskom predsjedniku Izetbegoviću

You might also like

NAŠI DANI

Ljekarska komora: Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente

Saopćenje za javnost Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine U proteklih četrnaest mjeseci  zdravstveni sistem je pod opsadom virusa. Naš rad zahtijeva kontinuiranu edukaciju, pa smo tako od marta prošle godine

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Djeca žrtava genocida na Maršu mira: “Oca nisam upoznao, to činim kroz priče njegovih saboraca”

Iz Nezuka je jutros krenuo Marš mira, a u koloni su Damir Cvrk i Alen Suljić. Njih dvojica putem dužim od 100 kilometara idu ka Potočarima, mjestu gdje su se

NAŠI DANI

Džeko, Teletović i Udruženje Pomozi.ba pokrenuli akciju “Sportisti za život”

Humanitarna organizacija Pomozi.ba i bosanskohercegovački sportisti Edin Džeko i Mirza Teletović pokrenuli su trajnu akciju prikupljanja novca za liječenja, lijekove i medicinska pomagala teško oboljelih i socijalno ugroženih osoba pod