Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u posjetu u Bosnu i Hercegovinu

Delegaciju, pored turskog predsjednika, čine supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Bosna i Hercegovine predstavlja ključnu državu na Balkanu i kako Turska pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, sigurnosti, stabilnosti i razvoju, prenosi AA.

Erdogan se pred polazak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini obratio novinarima na istanbulskom aerodromu “Ataturk” gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio i zadovoljstvo što će, nakon posjete Bosni i Hercegovini, otputovati i u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

“Krećemo na put u posjetu dvjema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom dijelu posjete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, kazao je Erdogan.

On je podsjetio da se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine ove godine već dva puta sastajao, u martu Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

“S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske historijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje”, kazao je Erdogan i dodao da će tokom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje te sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Po završetku posjete Sarajevu, Erdogan će sutra otputovati u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori za koju je također kazao da je prijateljska i saveznička zemlja s čijim najvišim zvaničnicima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema.

“Posebno ćemo se osvrnuti na teme unapređenja ekonomske, trgovinske i investicijske saradnje u postpandemijskom periodu”, kazao je Erdogan.

On je kazao da će se tokom posjete Crnoj Gori sastati i s predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

“Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta cijelog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uvjeren sam da naša saradnja s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana”, poručio je Erdogan.

Komentrajući jučerašnji teroristički napad koji se dogodio kod aerodroma u glavnom gradu Afganistana Kabulu, Erdogan je kazao da cijela turska nacija najoštrije osuđuje tu katastrofu i opsežni teroristički čin.

“Takav potez ISIS-a pokazuje o koliko opasnoj terorističkoj organizaciji u regiji i svijetu je riječ”, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da se nastavlja i da će u najkraćem roku biti završena evakuacija pripadnika Oružanih snaga Republike Turske koji su obavljali misiju u Afganistanu.

Na upit novinara o eventualnim razgovorima s talibanima, Erdogan je kazao da Turska neće pitati nikoga za dozvolu s kim će, kada i o čemu razgovarati.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutni broj migranata iz Afganistana u Turskoj iznosi 300.000.

Izvor: Agencije

Previous Bakir Izetbegović postaje punac, na svadbu dolazi i Erdogan
Next Erdogan u Sarajevu: Na Kovačima odao počast prvom bosanskom predsjedniku Izetbegoviću

You might also like

NAŠI DANI

Kako smo stali za vrat milijarderu koji je izvlačio milione iz naše države

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Ćazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom hapšenja  milijardera Pramoda

NAŠI DANI

Reis Kavazović: Neki su bili u Beogradu gdje se začelo zlo, a trebali su biti u Prijedoru

Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je danas predvodio dženazu za 27 zvorničkih žrtava, obratio se prisutnim vjernicima. – Vidite ono što i ja vidim,

NAŠI DANI

Manipulacije brojem građana srpske nacionalnosti u Sarajevu: „Govorili su nam da će napraviti bolje Sarajevo od ovoga!“

http://youtu.be/qvrea7OMUus Za razliku od interpretacije sarajevskog humora, nekima matematika i demografija ne polaze za rukom. Već godinama se brojem i statusom građana srpske nacionalnosti koji žive ili su živjeli u