Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida: RS je presuđena za genocid još 2007. i to ostaje zauvijek

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida: RS je presuđena za genocid još 2007. i to ostaje zauvijek

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović poručio je da ne smije biti razočarenja kada je riječ o odgovoru koji je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, piše Patria.

-Uradili smo sve što se moglo uraditi. Prikupljeni su dokazi, naš tim je predao ih u Sud. Ovo što je sada stiglo kao odgovor znači da se stavlja tačka na „i“ u ovom dijelu priče. Ali ono što je najvažnije jeste da postoji presuda iz 2007. godine.

Njome je Srbija presuđena kao odgovorna, prva država u svijetu, koja je prekršila Konvenciju o genocidu, koja je odgovorna jer nije spriječila genocid i koja je odgovorna jer nije kaznila počinioce genocida.

Ono što je još važnije jeste da je Republika Srpska ovom presudom označena kao entitet koji je osmislio i počinio genocid i to će ostati zauvijek zapisano i u pravnim i historijskim dokumentima, poručuje Tahirović.

PARAGRAF 434

Sud najprije kоnstatira da je tokоm razmatranog pеriоda SRJ na bоsanske Srbe, kојi su оsmislili i izvršili gеnоcid u Srеbrеnici, imala utjecaј neuporediv s utjecajem bilо kоје drugе državе ugovorne stranе Kоnvеnciје о gеnоcidu, zahvaljuјući јačini pоlitičkih, vојnih i finansiјskih vеza kоје su pоstојalе izmеđu SRJ, s јеdnе, i Rеpublikе Srpskе i VRS, s drugе strane, kоје su, iakо nеštо slabiје u оdnоsu na prеthоdni pеriоd, ipak оstalе vеоma jake. 

Dio presude iz 2007. godine:

 

Previous Ministar Mektić upozorava na aktuelne vlasti iz Banja Luke i njihove pokušaje destabilizacije države
Next Francis Boyle: Ovo je sve politička sabotaža suda. Morate razumjeti da su sve sudije pod direktnim ili indirektnim utjecajem svojih vlada

You might also like

BAŠTINA

Završena obnova Mosta Mehmed-paše Sokolovića

Okončani su radovi na obnovi čuvenog Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a na proljeće će biti i svečano otvaranje. Radovi na obnovi Mosta preko Drine, na istočnoj granici Bosne i Hercegovine,

OTPOR BOSNE

Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine. “Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like,

NAŠI DANI

Učenici Medrese u ekološkoj akciji čišćenja od Vijećnice do Kozije ćuprije

  U Aleji ambasadora danas je provedena najveća jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, a pokrenuli su je uprava i učenici Gazi Husrev-begove medrese. Od parka u blizini Vijećnice, duž