Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo prvu redovnu sjednicu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo prvu redovnu sjednicu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je danas prvu redovnu sjednicu, u novom  sazivu, na kojoj je prihvaćen poziv za učešće na Summitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra biti održan u Tirani, u Republici Albaniji. Delegaciju Bosne i Hercegovine na tom summitu predvodit će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, uime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo je i zaključivanje: Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije; Memoranduma o razumijevanju о političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Tajland; Sporazuma o partnerstvu u provođenju projekta „Podrška Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u implementaciji real-time sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini BHIMSMA Core“ između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć. Obavezuje se Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) da u implementaciju tog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama; Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.i Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025.

Foto Fena

Predsjedništvo BiH danas je donijelo odluke o prihvatanju: Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan i Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Fiscalis“ za period 2021-2027.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2022. godine.

Donesena je odluka o ratifikaciji Sporazuma o grantu od 4.7.2022. i Amandman broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“) – u iznosu od 6.000.000,00 EUR – Ublažavanje uticaja COVID -19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) – putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) -Faza 2, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Previous Festival sevdalinke u Tuzli: Direktan prijenos večeras od 20:00 sati
Next Promocija publikacije POLJIČKE ISPRAVE II (iz Zbirke Aleksandra Poljanića), izdanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Vučić mora saopćiti da Kosovo više nije dio Srbije, a RS je samo bosanski entitet

  Pokušaj velikosrbijanske politike da se gubitak Kosova namiri entitetom Republika Srpska (RS) vodi u katastrofu, upozorava u intervjuu za Vijesti.ba profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik

NAŠI DANI

Zolak nakon krivične prijave Vlade RS-a: Očaj ih tjera da povlače ovakve poteze, idu na sve ili ništa

Vlada bh. entiteta uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, i to zbog izvršenog

NAŠI DANI

U Tuzlanskom kantonu dvanaesti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 172 osobe, a nijedna od njih nije s pozitivnim nalazom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja ovog kantona. U