Predstavljen novi broj časopisa NUB-a BiH ‘Bosniaca’

Predstavljen novi broj časopisa NUB-a BiH ‘Bosniaca’

Novi broj časopisa “Bosniaca” predstavljen je u petak u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o 26. izdanju časopisa NUB-a koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka.

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis indeksiran je u međunarodnim bazama podataka, saopćerno je iz NUBBiH.

O časopisu „Bosniaca” govorili su ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić, te profesorice Senada Dizdar i Lejla Kodrić Zaimović sa Filozofskog fakulteteta UNSA i glavni i odgovorni urednik, direktor NUBBiH Ismet Ovčina.

Ovčina je izrazio zadovoljstvo što promoviše časopis sa profesoricama i naučnicima Univerziteta u Sarajevu. On je istakao posjećenost online izdanja časopisa.

Profesorica Senada Dizdar je je govorila i o drugim časopisima, s akcentom na stare časopise Bosne i Hercegovine, kao što su “Bosanski prijatelj” i Glasnik Zemaljskog muzeja. Dizdar se osvrnula i na predstavljanje bibliotekarstva u BiH i časopisa Bosniace kao jedinog bh. časopisa o bibliotekarstvu koji nastavlja put ozbiljnog i naučnog časopisa, uređenog po međunarodnim standardima i indeksiranog u mnogim bazama.

Lejla Kodrić Zaimović je govorila o tekstovima u ovom izdanju časopisa, ističući da on donosi zanimljive priloge.

Kodrić Zaimović je zahvalila i ministrici i Univerzitetu u Sarajevu na podršci NUBBiH. Ona je ovom prilikom kazala da je kao studentica čitala radove objavljene u časopisu. A sada, kao naučnica objavljuje svoje tekstove u časopisu i kao recenzentica, daje doprinos u odabiru kvalitetnih radova za svaki novi broj časopisa Bosniaca. 

Ministrica Aleksandra Nikolić istakla da su Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Nacionalna i univerzitetska biblioteka jednaki partneri u razvoju nauke u KS, BiH i svijetu. Pohvalila je napore i rad uredništva koji su dokazali da nije nemoguće da institucije i KS i BiH dostignu svjetske standarde u nauci.

Novi broj časopisa Bosniaca sadrži 11 preglednih i stručnih radova, kao i dva prikaza. Kao i u prethodnom broju, i u ovom su dati radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do mjerenja uspješnosti organizacijskog poslovanja visokoškolskih biblioteka, saopćeno je.

Previous Stranci u Bosni - Može se živjeti veoma kvalitetno ovdje (Video)
Next Obilježena godišnjica masakra na Markalama - Dan sjećanja na ubijene građane Sarajeva

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora

  Drugi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta” počet će u petak navečer u Centru za kulturu Mostar predstavljanjem Zbornika radova Prvog međunarodnog kolokvija te knjige “Bošnjačka usmena

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Razgovor o knjizi “Islam između Istoka i Zapada” Alije Izetbegovića

U organizaciji JU Muzej “Alija Izatbegović” sinoć je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić upriličena promocija knjige “Islam između Istoka i Zapada”, čiji je autor Alija Izetbegović, prvi predsjednik

RIJEČ

Karahasan: Vi ste u svakom jeziku na svijetu gost. Samo u maternjem jeziku ste kod kuće (Video)

Dževad Karahasan, u evropskim okvirima ugledni naš književnik gostovao je na Hayat televiziji. Neki od odgovora i razmišljanja u nastavku, uz video gostovanja na kraju članka.. -Kad sam imao čast