Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Video sa detaljima o nove sarajevske žičare od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je jučer.

Kako je kazao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, radi se o mogućoj trasi žičare kabinskog tipa prema Nahorevskim brdima i povezivanju sa turistikkom destinacijom Skakavac.

Projekat žičare Betanija – Nahorevska brda predviđa tip “detachable” gondole i ukupnu dužinu trase od oko 2,5 km. Instalirana snaga žičare je 1 MW uz prosječno korištenje od 50 procenata.

Planirana brzina kretanja žičare je do 6 metara u sekundi, a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40, sa po 10 mjesta.

Rastojanje između stubova biće 250 metara, a minimalna širina za eksploataciju je 14 metara

Procjenjena vrijednost investicije je oko 20 miliona KM, dok je vijek trajanja žičare je 40 godina.

Osnovna namjena ovog projekta je pružanje usluga atraktivnog prijevoza turističkog karaktera za određenu ciljnu grupu turista, šetača kojima bi se omogućio novi vid prijevoza prema odredištima u blizini Nahorevskih brda i Nahoreva.

Ranije je rečeno da se na Nahorevskim brdima planira izgradnja manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj.

Izvor: Akta.ba

Previous Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom - meditira na Bosanskim piramidama
Next Živopisni kameni grad Počitelj

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uspjeh porodične firme iz srednjobosanskog gradića: Pedesetak trgovina u zemlji, stigli i do Dubaija

  Iako nam se tako ne čini, ali iza većine uspješnih modnih priča u svijetu, kao i svjetski prepoznatljivih modnih brendova, stoji sasvim obična topla ljudska priča koja počinje prvim

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

U Mostaru se proizvodi domaći sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 % tako da ga mogu piti i dijabetičari. U mjestu Podgorani, 18 kilometara

Ekonomija/Biznis

Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco pretekao je američkog tehnološkog giganta Apple i ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu, prenosi AA. Saudi Aramco je postoa najvrijednija kompanija na svijetu zahvaljujući rastu