Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Video sa detaljima o nove sarajevske žičare od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je jučer.

Kako je kazao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, radi se o mogućoj trasi žičare kabinskog tipa prema Nahorevskim brdima i povezivanju sa turistikkom destinacijom Skakavac.

Projekat žičare Betanija – Nahorevska brda predviđa tip “detachable” gondole i ukupnu dužinu trase od oko 2,5 km. Instalirana snaga žičare je 1 MW uz prosječno korištenje od 50 procenata.

Planirana brzina kretanja žičare je do 6 metara u sekundi, a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40, sa po 10 mjesta.

Rastojanje između stubova biće 250 metara, a minimalna širina za eksploataciju je 14 metara

Procjenjena vrijednost investicije je oko 20 miliona KM, dok je vijek trajanja žičare je 40 godina.

Osnovna namjena ovog projekta je pružanje usluga atraktivnog prijevoza turističkog karaktera za određenu ciljnu grupu turista, šetača kojima bi se omogućio novi vid prijevoza prema odredištima u blizini Nahorevskih brda i Nahoreva.

Ranije je rečeno da se na Nahorevskim brdima planira izgradnja manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj.

Izvor: Akta.ba

Previous Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom - meditira na Bosanskim piramidama
Next Živopisni kameni grad Počitelj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

  ASA Grupacija je ove sedmice akvizirala kompaniju Žitoprodukt iz Bačke Palanke (Srbija). Ova akvizicija predstavlja iskorak u daljem poslovanju Grupacije, te daje dobru osnovu za nastavak širenja u segmentu

Ekonomija/Biznis

FLAYBOSNIA uspostavlja redovnu avionsku liniju između Bosne i Hercegovine i V. Britanije

Bosanskohercegovačka kompanija FLAYBOSNIA od 24.septembra avionom Airbus A319 nove generacije, uspostavlja redovnu avionsku liniju između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. FLYBOSNIA će imati tri puta sedmično letove s planovima

MADE IN BOSNIA-387

Bosnalijek potpisao ugovor o saradnji s globalnom farmaceutskom kompanijom Mylan

Kompanija Bosnalijek najavila je početak poslovne saradnje sa kompanijom Mylan, jednom od najvećih globalnih farmaceutskih kompanija, koja posluje u 165 zemalja i ima portfolio sa više od 7.500 proizvoda (uključujući