Predstavljena aplikacija “Kviz BiH”

Predstavljena aplikacija “Kviz BiH”

“Kviz BiH“ naziv je prvog online kviza o Bosni i Hercegovini koji je danas predstavljen javnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kviz, čija je svrha i cilj pomoći prvenstveno djeci i mladima da nauče više o domovini BiH, dostupan je putem Google Play Storea i zainteresirani korisnici ga mogu preuzeti klikom OVDJE.

Projekat je svoju predpremijeru imao na nedavno održanom međunarodnom Kongresu IEEE u Sarajevu kada je pobrao simpatije mladih koji su posjetili Innovation Expo, sastavni dio Kongresa.

Autor projekta, magistar komunikologije Amel Duranović, izrazio je zahvalnost donatorima koji su prepoznali ovaj projekat kao društveno-korisnu aktivnost za mlade u BiH i dijaspori.

Upravo ovaj projekat, i razvijene aplikacije unutar istog, mogu kod mladih pobuditi interes da usvoje nova, ili obnove postojeća znanja, o domovini Bosni i Hercegovini te saznaju koliko dovoljno poznaju zemlju u kojoj žive“, kazao je Duranović u povodu predstavljanja projekta.

On je ukratko pojasnio kako aplikacija funkcionira.

Aplikacija ima 10 levela i na svakom levelu igrač mora odgovoriti na 15 pitanja. Svako pitanje ima ponuđena četiri odgovora od kojih je jedan tačan. Svi igrači počinju igru od prvog levala, na kojem su pitanja lakša, i shodno tačnim odgovorima i definisanom vremenu, otključavaju levele koji slijede i čiji je set pitanja nešto teži. Da bi igrač otključao naredni level potrebno je da u okviru 2,5 minute odgovori tačno na 15 ponuđenih pitanja te da vodi računa o negativnim odgovorima za koje se oduzima 30 sekundi po jednom negativnom odgovoru“, pojasnio je autor aplikacije i dodao kako prva faza projekta podrazumijeva bazu više od 1000 pitanja koji se korisnicima i igračima nude posredstvom “random“ opcije.

Prof. dr. Edhem Eddie Čustović, osnivač Fondacije “Bosnia & Herzegovina Future Fondation“, istakao je potrebu da se projekti koji povezuju mlade i njihovu državu, nagrade.

Kviz BiH je fantastičan koncept u promociji naše domovine jer omogućava mladima i starijima da upoznaju Bosnu i Hercegovinu kroz jednu interaktivnu platformu poput ove mobile aplikacije. Vidim veliki potencijal ove platforme da izazove, ne samo stanovništvo BiH, već i našu ogromnu dijasporu sa pitanjem ‘Koliko dobro poznajete svoju domovinu’? Aplikacija takodjer ima veliki potencijal da se dalje razvije i poveže direktno sa promovisanjem raznih domaćih proizvoda, usluga i turizma. Ova aplikacija je dobar primjer kako jedna dobra ideja uz entuzijazam, upornosti i tehnologiju može da stvori nešto što je edukativno, zabavno i korisno za cjelokupno stanovništvo i državu“, istakao je Čustović.

Na današnjoj pres-konferenciji dodijeljene su zahvalnice donatorima koji su podržali projekat.

Podršku projektu pružili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija “BH Futures“, Općina Bužim, te kompanije Car Care Center Sarajevo, Senigor, Madi, ABI, Hotel Hollywood Sarajevo te Asocijacija “Društvo za razvoj, promociju i primjene naprednih tehnologija“ Sarajevo čijim posredstvom je projekat i implementiran.

Zainteresirani korisnici mogu aplikaciju potpuno besplatno skinuti sa Google Play Store, dok će verzija za iOS platformu biti dostupna u prvoj polovini 2018. godine o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Više informacija o samom projektu dostupno je i putem web stranice http://kvizbih.ba/.

Izvor: N1

Previous Ovo je najbogatiji čovjek ikad, 4 puta bogatiji od Gejtsa i Bezosa
Next Promovirana knjiga o najmlađoj žrtvi s tuzlanske Kapije: 881 dan života Sandra Kalesića

You might also like

NAŠI DANI

Projektom ‘Kraljeva brda’ povezati i oživjeti značajne lokacije srednjovjekovne bosanske države

  Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra nedavno je javnosti predstavio zamisao, viziju, ideju i projekat koji bi blago srednjovjekovne bosanske države, ali i prirodna blaga koja se nalaze na području

NAŠI DANI

Ministrica pisala svjetskim zvaničnicima povodom godišnjice početka opsade Sarajeva: ‘Trideset godina nakon toga, građani Bosne i Hercegovine ponovo se suočavaju sa sigurnosnim i političkim prijetnjama’

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Dr Bisera Turković uputila je danas, povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva pismo svjetskim zvaničnicima, uključujući Antonio Gutteresa, generalnog sekretara

NAŠI DANI

Po 500 KM od Općine Novi Grad dobit će još 35 porodica sa troje i više djece

U Općini Novi Grad jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće,