Predstavljena knjiga Amre Abadžić “Sarajevo – Najduža opsada”

Predstavljena knjiga Amre Abadžić “Sarajevo – Najduža opsada”

 Knjiga “Sarajevo – najduža opsada” Amre Abadžić predstavljena je večeras u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, kao dio programa Modul Memorije Festivala MESS.

Nihad Kreševljaković, dugogodišnji umjetnički direktor ovog programa, kao i promotorica Velma Šarić, rekli su da je to dugo očekivano a jednostavno pisano štivo spomeničke i edukativne vrijednosti o strahovitoj četvorogodišnjoj ratnoj opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Knjiga se pojavila s dovoljnim vremenskim odmakom od neviđenih patnji, iživljavanja i terora nad civilima u gradu čiju opsadu i uopšte, protekli rat u Bosni, autorica naziva agresijom kao pravim imenom, rečeno je tokom promocije.

Ni sudske presude o zločinima ne mogu dočarati mlađim generacijama “jezik opsade”, ono neizrecivo u svakodnevici i stanju duha mučenih stanovnika, kao što je, po mišljenju promotora, učinila Abadžić ostavljajući zauvijek narednim generacijama pitko štivo a ujedno historijsko svjedočanstvo.

To je podsjetnik i pouk – zakljućio je Kreševljaković – svojevrsni udžbenik za mlađe generacije koji će im približiti sve što se devedesetih godina proteklog stoljeća događalo u Sarajevu za vrijeme agresije, prenosi Fena.

Previous Visoki predstavnik pozdravlja odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH za gašenje požara
Next Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Indijci sedmično čitaju više od 10 sati, u Evropi knjigu najviše vole Česi

Indija, Tajland i Kina prednjače na listi zemalja čiji su stanovnici najposvećeniji čitanju knjiga. Stanovnik Indije sedmično u prosjeku odvoji više od 10 sati na čitanje, piše Anadolu Agency (AA). 

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Selim Bešlagić i odgovor srpskom generalu: ‘Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine!’ (Audio)

Sredinom maja 1992. godine zbili su se značajni događaji za grad Tuzlu. Mjesec i po nakon što su se bosanski građani u velikom broju (skoro dvotrećinski na legalnom referendumu) odlučili

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podrinje – sjećanje na genocid nad bošnjačkim civilima u Drugom svjetskom ratu

Nizom prigodnih sadržaja, u Goraždu je danas obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne