Predstavljena knjiga ‘Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka’

Predstavljena knjiga ‘Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka’

Knjiga “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka”, u kojoj je autor Dario Mehmedović na autentičan način prezentirao život i karijeru jednog od najboljih igrača u historiji Veleža i Bosne i Hercegovine, promovirana je u ponedjeljak u Mostaru.

Autor Mehmedović, inače sportski novinar, kazao je kako je neizmjerno sretan što je priča o prvoj mostarskoj fudbalskoj zvijezdi dobila izgled knjige i što će ostati mlađim generacijama da se upoznaju s njegovim djelima.

– Ideja i sam proces pravljenja knjige trajali su godinu dana. Nakon što sam dobio odobrenje porodice Mujić to je bio signal da krenem u cijeli taj proces. Porodica Mujić imala je bogatu privatnu arhivu, tako da knjiga sadrži bezbroj nekih podataka za koje šira javnost u Mostaru i Bosni i Hercegovini uopće ne zna i dosta toga novoga će saznati čitajući ovu priču – kazao je Mehmedović.

Dodaje kako je napisati knjigu “o čovjeku koji je obilježio FK Velež” nešto nemjerljivo.

– Svi oni koji prate sport čuli su za Mujića, čovjeka koji je 50-ih, 60-ih godina igrao za reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapetan, što dovoljno govori o kakvoj veličini se radi. Moj intimni razlog zašto sam napisao knjigu o njemu je taj što šira javnost ne zna ko je bio Muhamed Mujić – naglasio je Mehmedović.

Po njegovim riječima, ljudi koji su u to vrijeme bili i živjeli s njim, koji su pratili sve generacije ovog kluba, kažu da je Mujić definitivno najbolji igrač Veleža.

Foto: Fena

– Bez ikakvog premca kažu da se takav igrač nije pojavio poslije njega. Kao čovjek bio je poprilično samozatajan, ali mislim da je u nekih 30-40 godina, koliko je intenzivno radio što igrajući, što trenirajući, ostavio nemjerljiv trag – istaknuo je Mehmedović.

Recenzent knjige, sportski novinar Saša Ibrulj kazao je kako je ovo djelo i svojevrsni putokaz svima na koji način se treba odnositi prema svojim klubovima i svojim legendama.

– Muhamed Mujić do sada je bio jedna od najvećih i najvažnijih priča našeg fudbala, ali i gotovo neispričana priča koju je samo sjećanje držalo iznad površine. Od danas se to potpuno promijenilo – napisao je, među ostalim, Ibrulj.

Osim samog autora, o knjizi su govorili i Džemil Šoše, Feđa Dudić, Nedžad Maksumić i Dragan Markovina.

Promociju knjige organizirao je Centar za kritičko mišljenje, Fudbalski klub Velež Mostar i portal “Tačno.net”, a sve u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja kluba.

Izvor: Agencije

Previous Sarajevo: Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija
Next Poziv za volontiranje u arheološkim istraživanjima: Čajangrad 2022.

You might also like

SPORT

Štitkovac postavio najbolji rezultat sezone u svijetu

Najbolji mladi bosanskohercegovački atletičar, jučer je nastupio u 4. Dalmatinske lige u konkurenciji mlađih juniora. Takmičio se u dvije discipline, bacanje kugle i bacanje diska, i u obje je popravio

SPORT

Bosanska biciklistkinja prva na svjetskoj rang listi!

Nakon posljednje pobjede u Poljskoj, naša najbolja biciklistkinja, Lejla (Tanović) Njemčević, osvojila je novih 250 UCI bodova, koji su joj omogućili da, sa ukupno 660 bodova, napreduje na prvo mjesto

SPORT

Još jedna medalja iz Poreča: Anes Bostandžić juniorski prvak Svjetske lige u karateu

 Mladi karatista Anes Bostandžić danas je u Poreču osvojio naslov prvaka u juniorskoj Svjetskoj ligi i na taj način napravio ogroman rezultat na svjetskoj sceni. Bostandžić, koji je inače juniorski