Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića.

– Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića, u kojoj su sabrane ljubavne pjesme. Ovo je prva knjiga ove vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića, koji je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, a nema ni blizu taj status koji bi trebao imati. On je sabrao najmanje 50 hiljada stihova, dok se za ostalih 50 hiljada misli kako su nestali u vihoru Drugog svjetskog rata – rekao je autor knjige Sead Husić.

Husić smatra kako je došlo vrijeme da se Kurtagić ponovo vrati na svjetlo dana i predstavi široj javnosti.

– Pisanje knjige je trajalo četiri godine, prvi moj susret s ovom građom naslanja se na prijepis doktora Vinka Žganeca te rukopisne građe koja se nalazi na Harvardu. Najzanimljiviji dio ovoga je da sam prošle godine uspio doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu, čime sam ispunio uslov da ova knjiga bude kritičko izdanje – kazao je Husić, dodavši kako se nada da će ova knjiga pomoći valorizaciji i afirmaciji lika i djela Muharema Kurtagića.

Jedan od promotora knjige, profesor Nusret Omerika rekao je kako ova knjiga govori o kulturnoj baštini Bošnjaka na ovim prostorima.

– Ono što je karakteristično za studiju kolege Husića je to da je on obradio petu rukopisnu zbirku Muharema Kurtagića. Tih pet knjiga je na Univerzitetu Harvard našao profesor Mirsad Kunić prilikom svog boravka i istraživanja o bošnjačkoj usmenoj pjesmi.

Po njegovim riječima, bošnjačka usmena lirska pjesma prepoznatljiva je u evropskoj i svjetskoj književnosti, ali nije još dovoljno istražena.

– Veliki broj rukopisa i pjesama nalazi se u različitim arhivama i muzejima širom svijeta, a nadam se kako će se u budućnosti pronaći dovoljno želje kako bi se pozabavili ovim pitanjem i da ta građa dođe u ruke čitaoca – zaključio je Omerika.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Kožljak: Bosna i Hercegovina će vrlo brzo biti pozvana u NATO članstvo
Next Srebrenica: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

You might also like

BAŠTINA

Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda u Sarajevu, otvorila je vrata nakon 260 godina. Kuća je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali je oživljena

KULTURA I UMJETNOST

Damir Šagolj pobjednik prestižnog takmičenja AA Istanbul Photo Awards 2018

  Bosanskohercegovački fotoreporter Damir Šagolj dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotografiju godine na četvrtom takmičenju Istanbul Photo Awards koje organizira Anadolu Agency (AA).   Službeni sponzori takmičenja bili su

KULTURA I UMJETNOST

Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

U toku života objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano još 11 napisanih radova… kao njegova kapitalna djela izdvajaju se Bosanski pašaluk, postanak i podjela, prevod Putopisa