Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića.

– Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića, u kojoj su sabrane ljubavne pjesme. Ovo je prva knjiga ove vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića, koji je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, a nema ni blizu taj status koji bi trebao imati. On je sabrao najmanje 50 hiljada stihova, dok se za ostalih 50 hiljada misli kako su nestali u vihoru Drugog svjetskog rata – rekao je autor knjige Sead Husić.

Husić smatra kako je došlo vrijeme da se Kurtagić ponovo vrati na svjetlo dana i predstavi široj javnosti.

– Pisanje knjige je trajalo četiri godine, prvi moj susret s ovom građom naslanja se na prijepis doktora Vinka Žganeca te rukopisne građe koja se nalazi na Harvardu. Najzanimljiviji dio ovoga je da sam prošle godine uspio doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu, čime sam ispunio uslov da ova knjiga bude kritičko izdanje – kazao je Husić, dodavši kako se nada da će ova knjiga pomoći valorizaciji i afirmaciji lika i djela Muharema Kurtagića.

Jedan od promotora knjige, profesor Nusret Omerika rekao je kako ova knjiga govori o kulturnoj baštini Bošnjaka na ovim prostorima.

– Ono što je karakteristično za studiju kolege Husića je to da je on obradio petu rukopisnu zbirku Muharema Kurtagića. Tih pet knjiga je na Univerzitetu Harvard našao profesor Mirsad Kunić prilikom svog boravka i istraživanja o bošnjačkoj usmenoj pjesmi.

Po njegovim riječima, bošnjačka usmena lirska pjesma prepoznatljiva je u evropskoj i svjetskoj književnosti, ali nije još dovoljno istražena.

– Veliki broj rukopisa i pjesama nalazi se u različitim arhivama i muzejima širom svijeta, a nadam se kako će se u budućnosti pronaći dovoljno želje kako bi se pozabavili ovim pitanjem i da ta građa dođe u ruke čitaoca – zaključio je Omerika.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Kožljak: Bosna i Hercegovina će vrlo brzo biti pozvana u NATO članstvo
Next Srebrenica: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Rukupisi Ahmeda Sudija iz bosanskih zbirki izloženi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

  U auli Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu do 31. marta postavljena je izložba nazvana “Djelo Ahmeda Sudija Bošnjaka u rukopisnim zbirkama u BiH”, koju je priredio Osman Lavić. On

BAŠTINA

Obezbijeđeno 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsadom Sijarićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije

BAŠTINA

Na području Kaknja u toku popis stećaka

Na području općine Kakanj u toku je  popis stećaka. U realizaciji ovog projekta učestvuju stručna lica koja je imenovala Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj u čijem sastavu djeluje Muzej Kaknja. Ovom